Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Gyros - görög nyár a konyhánkban

A nyári melegben az egyik legjobb, gyorsan elkészíthető, laktató, de nem megterhelő étel a gyros. A falatnyi fűszeres húsok, a sokféle mártás és a friss zöldségek mind-mind ideális nyári fogássá teszik ezt a görög ételt, amelyet nem csak étteremben érdemes kipróbálni, hanem mi magunk is elkészíthetjük.

A gyros feltételezhetően igen régi gyökerekkel bír a görög és török konyhában,és hosszan elnyúló vitákra lehetne számítani, ha megpróbálnánk kideríteni, melyik nemzettől vette át a másik. Bár bizonyos  feltételezések szerint nem is kell igazán régmúlt időkig visszaásni, van, aki úgy gondolja, hogy a gyros nem más, mint a XIX. század végén született döner Thesszalonikiben megjelent átirata. Bárhogy is történt - meglepő módon - a gyros modernkori diadalútja csak a hetvenes évek végén kezdődött el, azonban gyors karriert futott be, és az utóbbi tíz évben nem csak a street foodok sorában szerzett magának helyet, hanem a konyhákban is megjelent.

A gyrost tányéron szervírozva vagy pitában kínálják. Az üreges lepénykenyér tökéletes otthonául szolgál a húsnak, a szószoknak, a hús mellé kínált salátának vagy adott esetben sült krumplinak, de ha lehetőségünk nyílik rá, érdemes a gyrost tányéron, nyugodt körülmények között fogyasztani, hogy minden összetevő kellő figyelmet kaphasson.

A gyros legfontosabb összetevője a hús, készülhet bárány-, csirke-, pulyka-, marha- vagy borjúhúsból is, sőt akár többféle hús is kerülhet bele.

Otthon azonban a legtöbb esetben híján vagyunk a hatalmas méretű nyársnak, így más módszer után kell néznünk, hogy elkészíthessük az ideális fogást. A húst érdemes előre harapásnyi falatokra vágni, majd befűszerezni, adott esetben kevés fűszeres olajjal bepácolni, s a végén kevés olajon vagy a pácolt húsokat extra olaj hozzáadása nélkül kisütni. A legjobb eredményt az öntöttvas wok használatával érhetjük el, ebben hamar megpirul a hús, de nem szárad ki. Wok híján nagyobb teflonos vagy kerámia bevonattal rendelkező serpenyőben süssük a húst, viszonylag nagy láng mellett. Az sem baj, ha maradék egyben sütött húst használunk, ekkor fűszerezést követően ezt is átpiríthatjuk a gyroshoz.

A hús fűszerezéséhez használhatunk oreganót, rozmaringot, bazsalikomot, fokhagymát, pirospaprikát, frissen őrölt feketeborsot, de adhatunk a páchoz gyömbért, fahéjat, koriandert és vöröshagymát is.

A fűszerezett és ropogósra sütött hús mellé nem csak friss salátát, paradicsomot, uborkát, hagymát vagy épp sült krumplit szokás kínálni, hanem az étel elengedhetetlen része a pita, illetve a szószok is. A mártások közül az egyik általában csípős és paprikás, a másik pedig a tzatzikire emlékeztető joghurtos, fokhagymás szósz, illetve a görögök gyakorta kínálnak a gyros mellé majonézzel lazított mustárt is.

A csípős szószt vehetjük készen is, de magunk is készíthetjük: a darált erőspaprikát kikeverhetjük egy kis olívaolajjal vagy épp feta sajttal, s már kész is van a tökéletes mártásunk. Ha túl sűrű lenne, akkor egészen kevés vízzel könnyedén beállíthatjuk az állagát.. Ha nem szeretnénk csípős szószt kínálni a fogáshoz, nyugodtan adhatunk hozzá fűszeres paradicsomszószt is.

A joghurtos szószhoz sűrű joghurtra van szükség. Ha szerencsénk van, akkor sikerül sűrű görög joghurtot beszerezni, ennek hiányában javasolt a lazább joghurtot gézkendőbe önteni, és hagyni, hogy kicsepegjen, majd a joghurtba fokhagymát nyomni, sózni, borsozni és egy kis olívaolajjal ízesíteni.

A szósz mellett a gyros létfontosságú eleme a pita. A pitát – abban az esetben, ha nem ebbe töltjük a gyrost – érdemes tálalás előtt átmelegíteni egy nagyobb serpenyőben, kis fűszeres olívaolajban megpirítani vagy a kontakt grillben kicsit átsütni.

A pitát vehetjük előre csomagoltan boltban, illetve egyre több helyen a gyros-sütőknél is lehet az ő beszállítóik által készített pitát vásárolni, de megsüthetjük magunk is. A pita tésztája - ha jól dolgoztunk - a sütés közben megemelkedik, s az így kialakult zsebbe otthon is ügyesen beletölthetjük a húst és a többi hozzávalót.

Tzatziki

Hozzávalók:
2 nagy pohár görög joghurt
6 nagyobb fürtös uborka
2 bő evőkanál olívaolaj

5 nagyobb gerezd fokhagyma

Elkészítés: Az uborkát lereszelem és kinyomkodom. Ezután a joghurthoz keverem, hozzáadom az olívaolajat, belenyomkodom a fokhagymákat, óvatosan sózom, majd átkeverem, s fedett tálban a hűtőben legalább 1 órát hagyom állni. Friss pitával kínálom, de a gyroshoz is nagyon jól illik.

Gyros csirkemellből

Hozzávalók:
1 kg csirkemellfilé
2 teásknál oregano
1 teásknál pirospaprika
1 teásknál rozmaring
2 gerezd fokhagyma
1 fej vöröshagyma
csipet só
frissen őrölt feketebors
olívaolaj olaj

Elkészítés: A csirkemellet vékonyan felcsíkozom, majd a csíkokat harapásnyi falatokra vágom. A hagymát apróra kockázom. Egy fedeles műanyag edényben összekeverem a fűszereket, hozzáadom az átnyomott fokhagymát és a hagymakockákat, majd a húst beleforgatom. Ezután olívaolajat adok hozzá, még egyszer alaposan átmozgatom a húsokat, hogy minden egyes falatra jusson a keverékből, a dobozt lefedem, és minimum 1 órát, maximum 1 éjszakát hagyom állni a húst a pácban.
A gyros készítésekor öntöttvas wok serpenyőben, viszonylag nagy lángon lepirítom a falatokat, majd tzatzikivel, salátával és friss pitával kínálom.

Ezek is érdekelhetnek

Friss