Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Győzd le a vírusokat! A legjobb házi tippek megfázás esetén

default user icon
MME
Vészesen közeleg az influenza szezon, sokan szenvednek felső légúti megbetegedésekben is, és a covidról sem szabad megfeledkeznünk. A patikában sajnos több olyan, vény nélkül kapható gyógyszer is hiánycikk, amivel a tüneteket enyhíthetnék, így érdemes a természet patikájához fordulni, és házi módszerekkel próbálkozni.

Fáj a fejed, eldugult az orrod, kapar a torkod, köhögsz? A megfázás kellemetlen tünetekkel jár és az ember közérzetét is meghatározza, ha betegséggel küzd. Szerencsére ezekre a tünetekre nagyon jó házi módszerek is vannak.

Orrdugulás

Megfázás esetén az egyik legrosszabb, ha az ember nem kap az orrán levegőt. Az orrdugulás az éjszakát, az alvást is kellemetlennél tudja tenni. Az alábbi praktikákat érdemes kipróbálni.

Hideg-meleg zokni
Talán soha nem jutott még az eszedbe, hogy hideg zoknit húzz a lábadra, de sokan esküsznek erre a módszerre. Először is vizezz be egy pamutzoknit, majd egy kis időre tedd a fagyasztóba! Aztán húzd fel a lábadra és egy vastagabb pléddel takard be! A hideg meleg váltakozása serkenti a vérkeringést, aktiválja a nyirok ereket, így az arcüregben-, orrüregben lévő váladék is oldódhat.

Csirkeleves
A nagyitól már sokszor hallottuk, hogy miért is olyan jó a húsleves. A csirkéből készült leves még a megfázás ellen is hatásos, ugyanis olyan vegyületeket tartalmaznak, amelyek kifejezetten jó hatással vannak a felső légúti megbetegedésekre. 

Borsmenta
Szintén ősi, bevált módszer az inhalálás. Forralj fel egy fazék vizet, tegyél bele néhány csepp borsmenta illóolajat. Fedd le a fejedet egy törülközővel és hajolj a fazék fölé és lélegezz  mélyeket. A menta enyhít az orrduguláson.

Fejfájás

A megfázás sokszor kínzó fejfájással is jár. Az alábbi módszerek segíthetnek csökkenteni a fájdalmat.

Akupresszúra
A kínai orvoslásban évszázadok óta bevált módszer az akupunktúra, akupresszúra. A kezünkkel a testünk bizonyos pontjaira gyakorolt nyomással fokozhatjuk az energiaáramlást, ezáltal megszüntethetjük a fájdalmat. Fejfájás esetén nyomjuk meg a hüvelykujj és mutatóujj közötti mélyedést jó erősen, legalább 30 másodpercig, ismételjük meg ezt négyszer mindkét kézfejen.

Hidratálás
Az egyik legalapvetőbb módszer a fejfájás ellen a megfelelő mennyiségű folyadékbevitel. Akkor is megfájdulhat a fejünk, ha nem iszunk elég vizet. 

5 BOMBAJÓ HÁZI GYÓGYMÓD GYEREKBETEGSÉGEKRE >>>

Torokfájás

A kaparó, fájó torok is erős fájdalmat tud okozni, az alábbi házi módszerek segíthetnek.

Gargalizálás sósvízzel
Ez szintén egy olyan praktika, amit már nagyszüleink is gyakran használtak torokfájásra. A sós vízzel való gargalizálás csökkenti a meghűlés tüneteit. Egy bögre langyos vízhez tegyél egy teáskanál sót. Vegyél a szádba egy nagy kortyot és legalább 30 másodpercig gargalizálj vele. 

Kurkuma
A kurkuma számos jótékony hatásáról ismert, például a benne lévő kurkumin erős antioxidáns, gyulladáscsökkentő hatással bír. Gyömbéres-kurkumás tea, vagy egy kanál méz kurkumával, csodákra képes, ha fáj a torkod.

Köhögés

Gyömbértea
A gyömbérteát évezredek óta használják különböző betegségek  gyógyítására. A gyömbér értékes antioxidánsokat tartalmaz, beleértve az oleoresint, amely csillapítja a köhögést. Gyömbértea receptet itt találsz. 

Ananászlé
Az ananász nemcsak C-vitaminban magas, hanem tartalmaz egy bromelain nevű enzimet, amely szintén jó a köhögésre, ugyanis feloldja a nyálkahártyát.

5+1 ÉTEL, AMI AZONNAL ENYHÍTI A MEGFÁZÁS TÜNETEIT! >>>

7 IMMUNERŐSÍTŐ TIPP, HOGY ELKERÜLJÖN AZ INFLUENZA! >>>

Ezek is érdekelhetnek

Friss