Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Gyors vendégváró saláták

Igaz, hogy húsvétkor a főszerep a sonkáé, a tojásé és a bárányé, de vendégeinket nemcsak ezekkel a finomságokkal várhatjuk. A hagyományos ételeket jól kiegészíthetik a villámgyorsan összeállítható saláták, amelyek megkönnyítik a háziasszony munkáját, és még az ünnepi asztalt is nagyszerűen színesítik. Olvasóink receptjeiből válogattunk.
Céklakrémes sonkatekercs

Hozzávalók:
1 kg cékla
5 db főtt tojás
2-3 evőkanál (olíva)olaj
1 kiskanál mustár
2 dl joghurt vagy tejföl
szerecsendió
1-2 gerezd fokhagyma
ízlés szerint só
12 szelet sonka

Elkészítés: A céklákat megmossuk alaposan, hogy ne maradjon rajtuk homok. Sütőbe rakjuk, és puhára sütjük úgy, hogy egy pici vizet aláöntünk, vagy egészben megfőzzük őket (ez gyorsabb, de levesesebb marad a cékla, ezért több munka lesz majd vele). A főtt/sült céklát összeturmuxoljuk a főtt tojások fehérjéjével. Ha főztük a céklát, akkor a levét turmikolás után hagyjuk lecsepegni. A tojássárgákat összekeverjük a fűszerekkel, sóval, mustárral és az olívaolajjal, végül hozzákeverjük a joghurtot/tejfölt. Lehet beletenni 2 evőkanál natúr sajtkrémet, mascarponét is. A tojássárgás keveréket összekeverjük a céklával. Hidegre tesszük, és ha lehűlt, beletöltjük a sonkaszeletekbe.

 

Lilahagymás almasaláta

Hozzávalók:
80 dkg alma
20 dkg lilahagyma
5 cl citromlé
5 cl olívaolaj
0,5 dkg só
0,5 dkg porcukor
késhegynyi fehérbors

Elkészítés: Az almát és a lilahagymát szeletekre vágjuk. Az olajat, citromlevet. sót, cukrot és borsot összekeverjük, majd az almára és a lilahagymára öntjük, összeforgatjuk. (Az almát tegyük citromos vízbe tisztításkor, hogy ne legyen barna.)

 

Mustáros burgonyasaláta

Hozzávalók:
50 dkg burgonya
1 jó kanál mustár
1 kávéskanál porcukor
2-3 kanál tárkonyecet

kevés víz
esetleg tejföl vagy tejszín
2 főtt tojás
ecetes uborka a díszítéshez

Elkészítés: A karikára vágott, sós vízben főzött burgonyát salátás tálba terítjük, lehűtjük. Mustár, cukor, ecet, víz vagy tejföl hozzávalókkal mártást készítünk, ízlés szerint ízesítjük. Ráöntjük a kihűlt burgonyára, tetejét tojáskarikákal és ecetes uborkával díszítjük.


Almás-sajtos kukoricasaláta

Hozzávalók:
kb. 30 dkg csemege kukorica
1-2 alma
10 -15 dkg sajt
1 csomag saláta öntet
2 dl natúr joghurt vagy kefir
majonéz
bazsalikom
kakukkfű

Elkészítés: A kukoricáról leöntjük a levet és a tartalmukat egy nagy keverőtálba tesszük. Az almának a magházát eltávolítjuk és felkockázzuk, majd a kukoricához öntjük. A sajtot szintén felkockázzuk és a kukoricához rakjuk. A joghurtot egy külön tálban összekeverjük a salátaöntettel és a majonézzel. Simára keverjük és hozzáadjuk a kakukkfüvet és a bazsalikomot, majd a kukoricára öntjük. Rövid időre hűtőbe tesszük, majd tálaljuk.


Villámgyors tojáskrém

Hozzávalók:
5 db kemény főtt tojás
majonéz
hagyma
fokhagyma
ételízesítő
majonéz
petrezselyem
tárkony

Elkészítés: A főtt tojásokat apróra összetörjük, ízlés szerint ételízesítővel, borssal megszórjuk, hozzáadunk 1 gerezd zúzott fokhagymát, kevés apróra vágott lilahagymát, pár csipet tárkonyt, 2-3 evőkanál majonézt és kevés apróra vágott petrezselymet. Jól elkeverjük, és hűtőbe tesszük. Formára vagy kisebb darabokra vágott kenyérszeletekre halmozva tálaljuk.


Tojással töltött paradicsom

Hozzávalók személyenként:
1 db paradicsom
1 kiskanál cukor
3 kiskanál vágott petrezselyem
1 db tojás
oregánó
olívaolaj
citromlé

bors

Elkészítés: A paradicsom tetejét levágjuk, a belsejét kiszedjük. Kevés olajon a cukor és petrezselyem hozzáadásával megsütjük. Visszatöltjük a paradicsomba, és hőálló tálban, 180 fokos sütőben, 10 percig sütjük. Ezután beleütünk a paradicsomba egy tojást, és 15 percre visszatoljuk a sütőbe. A tetejét oregánóval, esetleg sajttal megszórjuk. Az olívaolajból, citrom levéből, sóval, borssal öntetet készítünk, és a paradicsomokra csurgatjuk.

Ha egy egész tojás nem fér bele a paradicsomba, akkor csak a sárgáját tegyük bele, a fehérjéből pedig annyit kanalazzunk bele, hogy megteljen az üreg.

 

Tavaszi túrós saláta

Hozzávalók:
50 dkg túró
2 dl tejföl

2 fej lilahagyma
1 fejes saláta
1 kígyóuborka
4 paradicsom
2 paprika
3 retek
15-20 dkg kukorica (lehet fagyasztott – akkor a mikróban egy kis vajjal ki kell engedni –, de konzerv is lehet)

Elkészítés: A túrót összekeverjük a tejföllel és a sóval, majd belekeverjük a kukoricát. A salátát megmossuk, leveleire szedjük, összetépkedjük. A többi hozzávalót tetszőlegesen aprítjuk (kockázzuk, csíkozzuk, karikázzuk). Mindent összekeverünk, és máris fogyasztható.


Vegyes joghurtos saláta

Hozzávalók:
fél-fél fejes és fodros saláta
2 paradicsom
1 piros színű paprika
fél uborka
1 fej vöröshagyma
4 főtt burgyonya
12 kimagozott fekete olajbogyó
2 dkg fenyőmag

A szószhoz:
4 dl joghurt
2 evőkanál ecet
3 evőkanál olaj
1 evőkanál apróra vágott korianderlevél
őröltbors

Elkészítés: A salátákat megmossuk, apróra tépkedjük, és salátatálba szórjuk. A zöldségeket, a burgonyákat és az olajbogyókat felkarikázzuk. Minden hozzávalót összekeverünk. A fenyőmagot teflonedényben megpirítjuk. A szószhoz a joghurtot simára keverjük az ecettel, az olajjal, a korianderrel, majd sóval és borssal ízesítjük. Ezzel a salátát meglocsoljuk, a fenyőmaggal megszórjuk, összekeverjük, és rögtön tálaljuk.


Mennyit tudsz az ünnepről? Teszteld a Mindmegette
Húsvéti kvízében >>>

Vendégváró falatok - húsvéti válogatások:
• Húsvéti lakoma >>>
• Sonkás-tojásos csábítások >>>
• Húsvéti finomságok >>>
• Édes aprósütemények >>>
• Sós aprósütemények >>>
• Ropogtatnivalók >>>

Ezek is érdekelhetnek

Friss