Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Gyors köretek: a legjobb alternatívák, ha unod a krumplit és a rizst

A klasszikusnak számító köreteket az ember egy idő után megunja. Nagyon klassz és kézenfekvő a krumpli, a tészta és a rizs, de egy idő után érdemes váltani vagy legalább gazdagítani a kínálatot.

A megszokott krumpli kiváltása a legegyszerűbb, hiszen különféle zöldségköretekkel könnyedén áthidalható a hiánya, zellergumóból, fehérrépából, csicsókából vagy épp pasztinákból is elkészíthetjük mindazt, amit egyébként krumpliból szoktunk. A zöldségkrémek között remek köret lehet a zöldborsóból vagy épp a csicseriborsóból is.

Gersli

A rizs helyettesítésére számtalan alapanyag áll rendelkezésünkre. A magyar konyhában régebben sokkal gyakrabban használt gerslit (azaz árpagyöngyöt vagy ha jobban tetszik burizst) mostanában újra felfedezték. A jó nedvszívó képességű alapanyagból nem csak szimpla köreteket készíthetünk, hanem felhasználhatjuk különféle fogások töltelékeként is. A burizs mehet a töltött paprikába, a különféle rakott, csőben sült fogásokba, de akár a rizsfelfújtat is kipróbálhatjuk árpagyöngy alapon divatossá vált, ami nem is csoda, hiszen finom, nem túl drága és nagyon sokféle módon alkalmazható. Levesbetétnek is kitűnően bevethető, izgalmas állaga sokat hozzáad a fogásainkhoz.

Köles

A köles nem a leggyorsabb alternatívája a rizsnek, de igen egészséges, úgyhogy érdemes vele megismerkedni és beilleszteni a hétköznapjainkba. A magas rosttartalmú és gluténérzékenyek számára is fogyasztható alapanyag sokféle módon felhasználható. Egyrészt remek köret, nagyon jó levesbetét, a csőben sült és rakott fogásokhoz is kitűnő, de zöldségfasírozottakhoz is javasolt kipróbálni. A párolt kölest adhatjuk salátákhoz is, sőt a köles a desszertek között is megállja a helyét.

Hajdina

A szintén gluténmentes hajdinát is egyre több háztartásban megtalálhatjuk. A hajdina szintén betöltheti a rizs szerepét, töltött, rakott ételekben is jól használható, sőt reggelire is érdemes felhasználni, nagyon egészséges, sok vitamin és ásványi anyag található benne és finom kása főzhető belőle. A hajdina nem a leggyorsabb köret, bár ha a főzés előtt beáztatjuk, akkor nagyjából 20 perc alatt elkészíthető. A hajdina remekül fűszerezhető, s különféle édes kásákhoz is felhasználható.

Unod a krumplit? Íme néhány gyorsan elkészíthető extra köret >>>

Kukoricadara

A gluténmentes fronton még ott a kukoricadara is, amelynek a klasszikus puliszka mellett számtalan más elkészítési módja is van. A kukoricadarát töltelékekhez használhatjuk, különféle süteményekhez, kenyerekhez is adhatjuk.

Kuszkusz

A gyors köretek közé tartozik a sokarcú és igazán könnyen kezelhető kuszkusz, ami pontosan öt perc alatt készül el, ha az előkészítést és a tányérra púpozást is beleszámoljuk. A kuszkuszt csupán forrásban lévő vízzel vagy alaplével kell leönteni, s néhány percre lefedni. A legtöbb esetben durumbúzából készített darát kedvünk szerint ízesíthetjük, fűszerezhetjük, a pároláshoz használhatunk alaplevet vagy bármilyen ízesített, fűszerezett levest. A kuszkusz szintén remek töltelék, könnyedén felszívja a felesleges nedvességet. Desszertnek is kitűnő, aszalt vagy friss gyümölcsökkel elkeverve, cseppet édesítve gyors és ellenállhatatlan eredményt ad. A kuszkusz ideális saláta alap, ragukhoz jó köret, önmagában gyors ebéd, aszalt gyümölcsökkel, tejszínnel meglocsolva ideális uzsonna vagy desszert.

Tortilla, wrap, quesadilla >>>

Bulgur

A kuszkusznál extrább, de kipróbálásra érdemes még az ásványi anyagokban igen gazdag bulgur, azaz a búzatöret, vagy török rizs, amit leginkább salátákba téve célszerű fogyasztani, de köretnek is jó, sőt a rizzsel működő töltelékekben is megállja a helyét. Főzést nem igényel, a kuszkuszhoz hasonlóan csupán párolni kell.

Amaránt

Az amaránt is izgalmas köret, rengeteg hasznos nyomelemet tartalmaz, rosttartalma is jelentős. Ebből többfélét is találunk a boltok polcain. A kipattogtatott amaránt is nagyon jó, de az aprószemű, nem kipattogtatott amarántot is érdemes kipróbálni. A gluténmentes étrendbe jól beleilleszthető növény rengeteg telítetlen zsírsavat tartalmaz, nagyjából negyed óra alatt megfő és a főtt rizs szerepét könnyedén betölti a különféle töltött, rakott fogásoknál is. Kásának is kitűnő.

Quinoa

Nem szabad megfeledkezni a szuper gabonának is nevezett inka eredetű quinoáról, amely nem csak  gluténmentes, hanem nagyon könnyen emészthető, rengeteg értékes tápanyagot tartalmaz. Nagyjából negyed óra alatt elkészíthető, kellemes, diós íze miatt hamar megkedvelhető. Nagyon jó köret és levesbetét, de érdemes salátákhoz, desszertekhez is felhasználni. A quinoa elkészítése csupán annyiban különbözik a rizsétől, hogy nem simán csak átöblíteni kell, hanem nagyon alaposan át kell mosni főzés előtt, hogy a rosszízű külső, - a növényt a bogaraktól megvédő - védőrétegét lemossuk.

Ezek is érdekelhetnek

Friss