Hozzávalók:
50 dkg liszt átszitálva
10 dkg szobahőmérsékletű vaj vagy margarin
3 dkg friss élesztő
1 db tojássárgája
1,5 dl langyos tej
1 kk cukor
1,5 tk só (vagy ízlés szerint)
4 ek tejföl
A töltelékhez:
10 dkg szobahőmérsékletű vaj
10 dkg reszelt trappista sajt
A tetejére:
1 db tojássárgája
1 ek tej
4-5 dkg reszelt trappista sajt
Az átszitált lisztet összekeverjük a sóval. A langyos tejben összekeverjük a cukorral az élesztőt (nem kell felfuttatni, csak jól megáztatni a tejben ). A lisztben elmorzsoljuk a vajat, hozzáadjuk a tojássárgáját, majd az élesztővel összekevert tejet, végül annyi tejfölt, hogy egy közepesen lágy, de ne ragacsos tésztát kapjunk. Összegyúrjuk, dagasztani és keleszteni nem kell.
A kész tésztát téglalap alakúra nyújtjuk, kb. 7 mm vastagra, majd egyenletesen megkenjük vajjal, megszórjuk a reszelt sajttal, és feltekerjük, mint a piskótatekercset. Konyharuhával letakarjuk, hogy ne száradjon ki, és 25-30 percig pihentetjük.
Ezután középen kettévágjuk (két egyforma részre). Enyhén lisztezett felületen kinyújtjuk az egyiket téglalap alakúra (nem baj, ha a szélénél picit kifolyik a töltelék nyújtás közben, csak lisztezzünk alá egy kicsit, hogy ne ragadjon le és nyújtjuk tovább). Kb. 30 x 40 cm-es téglalapra nyújtjuk ki, hogy úgy 4-5 mm vastag legyen. A téglalapot egyforma háromszögekre szeleteljük, majd mindegyiket feltekerjük, és kifli alakúra formázzuk. A másik tésztával is ugyanígy járunk el (kinyújtjuk, háromszögekre vágjuk, feltekerjük, kiflivé formázzuk). Összesen 18 kiflink lesz.
A kifliket sütőpapíros tepsire helyezzük, a tetejüket lekenjük a tejjel elkevert tojássárgával, meghintjük reszelt sajttal, és előmelegített, légkeveréses sütőben 180 fokon kb. 25-30 perc alatt megsütjük. (A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet, és természetesen hagyományos sütőben is süthető).