Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Gyors és egyszerű, mégis mennyei somlói galuska

default user icon
MME
Az ízletes somlói galuska nem tartozik a legkönnyebben elkészíthető édességek közé. A klasszikus receptben többféle piskóta és krém alkot ellenállhatatlan párost, amelyek elkészítése igencsak bonyolult lehet. A leegyszerűsített változat sem marad alul az eredetihez képest, viszont sokkal hamarabb elkészül. A legnehezebb rész az lesz, hogy kivárjuk a pihentetési időt.

Nem csak a bonyolult desszertek lehetnek mesésen finomak, sőt! Olykor az egyszerűbb változatokban rejlik a legtöbb lehetőség. Elkészítettük a klasszikus somlói galuska gyors és könnyű verzióját, de garantáljuk, hogy az ízélmény így sem okoz csalódást! Íme a recept!  

 

Így készül a legegyszerűbb, legfinomabb somlói galuska 

Hozzávalók:

A piskótához: 

  • 8 db tojás 
  • 9 ek. kristálycukor 
  • 1 csomag vaníliás cukor 
  • 9 ek. liszt 
  • 2 csipet sütőpor 
  • 1 púpos ek. kakaópor 

A sziruphoz: 

  • 1,5 dl víz 
  • 10 dkg cukor  
  • rum vagy rumaroma 

A vaníliakrémhez: 

  • 1 l tej (legalább 2,8% zsírtartalmú)
  • 4 csomag főzés nélküli vaníliaízű krémpor 
  • 1,5 dl habtejszín 

A tetejére:

  • cukrozatlan kakópor

A csokiöntethez: 

  • 3 ek. kakaópor 
  • 2 ek. cukor 
  • 1 ek. olaj 
  • 1 ek. liszt 
  • rum vagy rumaroma 

A tálaláshoz: 

  • tejszínhab 

Elkészítése: 

  1. A piskótához a tojásokat elektromos habverővel addig verjük, míg a duplájára nem nő a térfogatuk. Ekkor lassan, több kis adagban hozzáadjuk a kétféle cukrot, és azzal is habosítjuk.
  2. A lisztet elkeverjük a sütőporral, hozzádolgozzuk a tojásokhoz. Kétfelé vesszük a tésztamasszát, az egyik felében eloszlatjuk a kakaóport.
  3. Egy nagy tepsit kibélelünk sütőpapírral, beleöntjük a kétféle tésztát, egyiket az egyik felébe, a másikat a másikba, úgy, hogy minél kevésbé keveredjenek. 170 fokos sütőben 35 percig sütjük. Utána teljesen kihűtjük. 
  4. A cukorsziruphoz felforraljuk a vizet a cukorral, majd rummal vagy rumaromával ízesítjük. 
  5. A vaníliakrémhez felrakjuk főni a tejet. Amíg felforr, habverővel verjük, így már az alapunk is egy könnyű hab lesz. Ha felforrt, beleöntjük a négy csomag vaníliaízű krémport (nem tévedés, a hidegen keverhetőt fogjuk megfőzni), és folyamatos keverés mellett addig főzzük, míg be nem sűrűsödik. Ha kész, azonnal hozzákeverjük a tejszínt is. 
  6. Egy közepes méretű, magas falú formában összeállítjuk az édességet. Alulra teszünk egy réteg piskótát, alaposan meglocsoljuk a cukorsziruppal, öntünk rá a forró krémből. Erre jön megint egy réteg piskóta, és így folytatjuk, amíg van hozzávaló és van hely a formában. A sárga és a barna piskótát váltakozva használjuk. A tetejére vaníliakrém jön, végül megszórjuk cukrozatlan kakaóporral. 
  7. A csokiöntethez egy lábasban felforralunk 3 dl vizet a kakaóporral, a cukorral és az olajjal. Ha felforrt, besűrítjük a kis hideg vízben csomómentesre kevert liszttel. Rummal vagy rumaromával ízesíthetjük ezt is. 
  8. A kész somlóit hagyjuk legalább egy éjszakán át hideg helyen összeérni. Másnap evőkanállal nagy galuskákat szaggatunk belőle, és a csokiöntettel, valamint tejszínhabbal tálaljuk.

TIPP: Könyebben összeérnek az ízek, és puhább, szaftosabb lesz a piskóta, ha egy jól záródó dobozban készítjük el az édességet. 

Recept és fotó: Vidék íze magazin

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss