Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Szépek, egészségesek és vegák - újabb 7 szexi sztár, aki nem eszik húst

A vegetáriánus és vegán életmód mind több hívet szerez magának. A celebvilágban is egyre többen térnek át a húsmentes étrendre, és elmondásuk szerint csak pozitív változásokat tapasztalnak - nézzük, ki, hogyan jutott elhatározásra!

Az állati eredetű termékek mellőzése számtalan pozitív hatással jár: nem csak testsúlyod csökken, de az egészséged megőrzésében is segít, emellett pedig a Földért és az állatvilágért is sokat teszel a húsok és tejtermékek kiiktatásával. Előző cikkünkben bemutattunk 7 celebet, akik a húsmentesség vegetáriánus vagy vegán formájára tértek át. Most mutatunk még hetet, akik szintén a növényi alapú étrend mellett döntöttek, és hasonlóan pozitív változásokat tapasztaltak.

 1. Ricky Martin

A Puerto Ricó-i énekes 2013-ban Twitterén jelentette be, hogy vegetáriánus lett.

„7 hete, hogy nem eszem húst, csodásan érzem magam!” A világ legnagyobb állatvédő szervezete, a PETA tagjai is nagy lelkesedéssel fogadták a hírt, latin koordinátoruk, Renéé Saldaña a következőképpen reagált: „A PETA Latino örömmel értesült arról, hogy Ricky több millió rajongójával osztotta meg, milyen nagyszerűen érzi magát vegetáriánusként. Ezzel nincs egyedül; a legtöbb ember, aki lemond a húsról, hasonló tapasztalatokról számol be: megemelkedik az energiaszintjük, emellett pedig, hosszútávú haszonként, csökken a szívbetegségek és a rákos megbetegedések kockázata, valamint az elhízás veszélye is – amiben a latinok többsége érintett Dél-Amerikában."

2. Ariana Grande

Az Grammy-jelölt színész-énekesnő még 2013-ban azt tweetelte, hogy bár kisgyerekekkora óta organikus élelmiszereket fogyaszt, melyeknek hústartalma minimális, húsfogyasztása addigra már olyannyira mérséklődött, hogy még abban az évben teljesen le is mondott róla: „Ma van az első napja, hogy 100%-ban vegán lettem! Örömteli nap ez” - írta büszkén. A V magazinnak elmondta, hogy döntését azután hozta meg, hogy megnézte a Forks Over Knives c. dokumentumfilmet, amely rávilágít a hús- és tejtermékalapú diéták következtében megnövekedett, az anyagcserével kapcsolatos betegségekre. A film lényegében arra próbálja felhívni a figyelmet, hogy fogyasszunk főként zöldségeket és gyümölcsöket, és kerüljük a húst, a zsíros, olajos ételeket és a tejtermékeket. 

3. Natalie Portman

Az Oscar-díjas színésznő a The Huffington Post-nak számolt be arról, hogyan vált vegetáriánusból vegánná Jonathan Safran Foer Eating Animals (Állatok a tányéromon) c. könyve hatásásra. Ez az időszak két évig tartott, 2009 és 2011 között, majd ismét visszaállt a vegetarianizmusra. A színésznő egyébként már több, mint 20 éve vegetáriánus, a vegán korszakot is főként csak terhessége törte meg; akkoriban ugyanis jobban kívánta a tojásból készült péksüteményeket, illetve a tejtermékeket. Egy 2015-ös, az InStyle magazinnak adott interjúban viszont ismét a vegán diétával magyarázta ragyogó bőrét: „Vegán vagyok, és rengeteg vizet iszom. Ha tejet fogyasztok, azonnal előjönnek a bőrhibák.”

4. Samuel l. Jackson

A hollywoodi legenda, Samuel L. Jackson a vegánizmus fő reklámarca, amióta a diétának köszönhetően majdnem 20 kilótól szabadult meg. A Daily Mail-nek elmesélte, hogy a változást egy súlyos vérrög indokolta, amit a szívéhez közel fedeztek fel, és az orvosa javaslatára száműzött mindenféle állati eredetű élelmiszert az étrendjéből, húsokat és tejtermékeket egyaránt. A színészóriás számára az új életmód vezetett a gyógyulás felé. „Mivel hirtelen fogyásnak indultam, az emberek azt hitték, haldoklom. Pedig csak egy brutális vegán diétán voltam.” Jackson visszanyerte egészségét, és állítja, hogy amellett, hogy lefogyott, csökkent a vérnyomása, a testtömeg-idexe, és a koleszterinszintje is. A Tarzan legendájában vállalt szerepe óta azonban, mivel a szerep megkövetelte néhány plusz kiló felszedését, újra eszik húst, viszont próbálja a minimálisra csökkenteni a fogysztását. „Egy héten kétszer-háromszor eszem húst, a megfelelő fehérje-bevitel miatt, a többi négy napon pedig tartom magam a vegetáriánus diétához”- magyarázta. 

5&6. Ellen Degeneres és Portia de Rossi

Az Ellen Degeneres és Portia De Rossi alkotta házaspár 2008 óta vegán. Lelkes állatvédőként 2011-ben még egy weboldalt is létrehoztak, hogy segítsenek a kezdő vegánoknak és vegetáriánusoknak leszokni a húsról. Ellen a műsorában bevallotta, hogy bár korábban imádta a sajtburgereket és a steakeket, az Earthlings (Földlakók) című dokumentumfilm után lemondott a húsról. „A film az állattartó telepek és tejüzemek zord valóságába kalauzol el, ha megnézed, az első amire gondolsz, hogy ebben nem vehetek részt .” A pár azóta növényalapú étrendre tért át, a csirkét és a marhát pedig felváltották a grillezett gombás, cukkinis, kaliforniai paprikás, kendermagpesztós vegaszendvicsek – legalábbis erről árulkodik Portia Instagramja.

7. Jared Leto

Leto néha „csegánnak” (csaló vegán) hívja magát, de a színész-énekes az elmúlt 20 évben többnyire vegetáriánus volt, 2013-ban pedig vegánizmusra váltott. Új étrendjét edzéstervébe is sikerült beépítenie, és állítja, hogy a vegánsága óta jelentős mennyiségű izomtömeget szedett magára: „próbálok némi súlyt felszedni” - magyarázta a Billboard magazinnak. Ha megnézzük Instagramját, láthatjuk: elég jó úton halad.

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss