Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Gyomorforgató hűtőket talált a NÉBIH Tisza menti éttermekben és halsütödékben

default user icon
MME
Mindössze egyetlen nyári hétvége alatt több mint 600 kg hal és haltermék forgalomba hozatalát tiltotta meg a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) a Tisza menti éttermek és halsütödék ellenőrzése után – adta hírül a NÉBIH.

Az ellenőrzés során összesen 49 vendéglátóhelyet ellenőriztek, köztük éttermeket és büféket, amiből 9-ben igazolatlan eredetű halat és halterméket találtak az ellenőrök. Az esetek nagy részében a fagyasztva tárolt halhúst nem címkézték, így a bemutatott számlák alapján nem lehetett azonosítani az áru származási helyét.

A hatóság összesen 527 kg haltermék kereskedelmi forgalomba történő hozatalát függesztette fel, és további 84 kg haltermék azonnali megsemmisítése mellett döntött. A forgalomból kivont haltermékek között a legnagyobb mennyiségben ponty (211 kg) szerepelt, továbbá közel 100 kg keszegféle és mintegy 50-50 kg szürkeharcsa filé és süllő. A helyszínen megsemmisítésre került haltermékek túlnyomórészt keszegfélék (57 kg), ezenkívül törpeharcsa (9 kg), ezüstkárász (7 kg) és fogas filé (7 kg) voltak.

A NÉBIH Állami Halőri Szolgálata a horgászok mellett folyamatosan vizsgálja a halárusító helyeket és a halételeket kínáló egységeket is. Az ÁHSZ kiemelt feladata pedig a fogási tanúsítvánnyal nem rendelkező, ismeretlen eredetű halak és haltermékek felderítése, valamint azok értékesítőinek leleplezése.

A vonatkozó jogszabályi előírások szerint az igazolatlan eredetű, nem nyomon követhető halat, halterméket forgalmazó, a jelenlegi ügyben érintett vendéglátó egységekkel szemben közigazgatási eljárás indul, melynek során a kiróható bírság 100.000-500.000 forintig terjedhet.

Forrás: Nébih  

Ezek is érdekelhetnek

Friss