Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Gyomorforgató! Horrorbüfét záratott be a Nébih Budapesten

default user icon
MME
Hűtés nélkül tárolt félkész ételek, koszos hűtők, ételmaradékok a padlón, rovaritó a szendvicsek mellett - ez csak néhány, az egyik budapesti hamburgerező büfében tapasztalt élelmiszerbiztosnsági hiányosságok közül. A NÉBIH azonnali hatállyal bezáratta a XIII. kerületi büfét, az üzemeltető súlyos bírságra számíthat.

Számos súlyos higiéniai hiányosságot tártak fel a Nébih szakemberei egy budapesti vendéglátóegység helyszíni ellenőrzése során. Az egységben a hűtőkapacitás nem biztosította a szabályos tárolás feltételeit, ezért a sütésre váró félkész alapanyagokat hűtés nélkül, a polcokon és a padozaton tárolták. A hűtők eljegesedettek, szennyezettek, a raktár és a pult mögötti rész padozata szennyezett volt, a sütőberendezés mellett kifolyt olaj és lehullott ételmaradékok hevertek.

A kiszolgálópulton kínált szendvicseket, péksüteményeket nem óvták a cseppfertőzéstől és a rovaroktól, sőt közvetlenül mellettük tárolták a csomagolóanyagot, rovarirtós dobozt, üdítőitalokat, szórólapokat és ide tették a vendégek a visszahozott, használt edényeket is.

Az egységben zöldség tárolására, mosására, tisztítására alkalmas hely és vízvételi lehetőség nem volt.
A jégsalátát és a salátakeveréket tisztítatlanul használták fel a szendvicskészítéshez.
A frissen érkezett, tisztítatlan paprikát, narancsot, uborkát, káposztát a vendégtérben tárolták.
Ez az eljárás nem volt összhangban a vállalkozás részére kiadott engedéllyel sem, aszerint ugyanis kizárólag tisztított, konyhakész, csomagolt zöldség és gyümölcs vihető be az egységbe.

A Nébih a fent részletezett, élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő hiányosságok miatt az egység tevékenységét azonnali hatállyal felfüggesztette. Ezen túlmenően a hatóság 10 tétel nem nyomonkövethető, illetve tisztítatlan saláta felhasználásával készült élelmiszert és egy tétel lejárt fogyaszthatósági idejű alapanyagot azonnali hatállyal kivont a forgalomból, azok forgalomba hozatalát, felhasználását megtiltotta, valamint elrendelte az állati eredetű élelmiszerek megsemmisítését.

Az egység az élelmiszerbiztonsági hiányosságok maradéktalan kijavítása után, a hatóság kedvező eredményű helyszíni szemléjét követően folytathatta a tevékenységét.

Az eljárás és a bírság megállapítása folyamatban van. 

(Forrás: nébih.hu)

Ezek is érdekelhetnek

Friss