Gyomirtás vegyszerek nélkül – próbáld ki ezeket a módszereket, megdöbbensz az eredményen!

default user icon
MME
Nincs bosszantóbb a járda mellett, járólapok között kibújó gaznál. Bár a gyomok kiirtásának több módja van, sok közülük időigényes, vagy éppen veszélyes anyagok használatát igényli. Természetes módszerekkel is próbálkozhatsz – mutatjuk, melyek azok, amelyek biztosan beválnak!

A gyomirtás során – még természetes módszerek alkalmazásakor is – legyél óvatos és tartsd tiszteletben a környezeted! Kerüld a vegyi anyagok használatát olyan területeken, ahol azok hatással lehetnek a felszíni vagy a felszín alatti vizekre, élővilágra. Íme néhány hatékony és biztonságos módszer, amellyel megakadályozhatod a gyomok elszaporodását a kertedben anélkül, hogy vegyszerekhez kellene nyúlnod.

Gyomirtás ecettel

Az egyik legismertebb módszer, ami tutira működik! Keverj össze 1 liter vizet 3 dl ecettel, adj hozzá 1 evőkanál mosószert és 1 evőkanál konyhasót. A keveréket öntsd szórófejes flakonba, és meleg, napfényes időben permetezd le vele az gazos területet. Az ecet annál hatásosabb, minél magasabb százalékban tartalmaz ecetsavat. Arra figyelj, hogyamennyiben 20%-os vagy magasabb ecetsav tartalmú ecetet használsz, akkor használj gumikesztyűt.

Szódabikarbóna

Szintén kedvelt módszer a vegyszermentes gazdálkodást folytatók körében a szódabikarbóna alkalmazása. Szórj szódabikarbónát közvetlenül a gyomokra. A legjobb eredmény érdekében ismételd meg a szórást kéthetente, havonta.

Kukoricadara

A kukoricadara a kukorica őrlésének mellékterméke, és gyomirtóként is használható. Azt azonban fontos tudni, hogy a kukoricadara csak a magvak ellen hatásos, az érett növények ellen nem. Azoknál a gyomnövényeknél a leghatásosabb, amelyeknek legalább 60%-os a fehérjetartalmuk. Az is lényeges, hogy a megfelelő időben, tavasszal alkalmazd, mielőtt a gyomok kihajtanak.

Szolarizáció

A szolarizáció során egy műanyag fóliával takarják le a talajt, hogy a nap sugarai minél jobban felmelegíthessék azt. A forró talajban számos gyom magja és sok kórokozó is elpusztul majd, ezáltal sokkal biztonságosabbá válik a később ültetett növények számára. Célszerű színtelen, átlátszó műanyagot használni, de akkor sincsen probléma, ha csak például fekete ponyvát tudsz szerezni – igaz, ezek nem annyira hatékonyak, mint a teljesen átlátszó társaik.

Égetés

Ez is egy jó módszer lehet a gyomirtásra, nem is kell hozzá más, csak egy kisebb lángszóró és már indulhat is a munka! Azt azonban nagyon fontos kiemelni, hogy ne használd fóliához közel, valamint ne legyen még csak gyenge szél és nyári hőség sem! Ha kicsi a sorok közötti távolság, akkor sem jó módszer, de például ahol nehéz lenne kihúzni a gazt – a beton vagy a járda repedése között – ott nagyon hasznos lehet.

Forrásban lévő víz

A forró víz hatékony a gyomok ellen: öntsd közvetlenül a gyomokra, ahányszor szükséges.

Forrás: Agrárszektor 

(Borítókép: Shutterstock)

Ajánljuk még:

 

 


 


 


Ezek is érdekelhetnek

Friss