Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Gyömbéres céklakrémleves

30 perc
egyszerű
olcsó
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • 50 dkg kisebb cékla
  • 1 db kisebb sárgarépa
  • 1 db karcsú fehérrépa
  • 1 kis fej lilahagyma
  • 1 púpozott evőkanál paradicsompüré
  • 1 teáskanál vörösborecet (elhagyható)
  • 1 l zöldségleves
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 dl tejföl
  • 1 teáskanál szárított, őrölt rozmaring (a friss még jobb!)
  • 1 teáskanál frissen reszelt gyömbér (vagy szárított)
  • bors
  • A tálaláshoz:
  • tejföl

Elkészítés

Elkészítés: A céklát gumikesztyűben meghámoztam, nagyjából 2x1 cm-esre daraboltam. A hagymát egészen apróra kockáztam, a sárgarépát és a fehérrépát 1 cm vastag karikákra vagdostam.

A hagymát az olajon megdinszteltem, majd rákanalaztam a paradicsompürét, hozzáadtam a céklát, és 1-2 percet pirítottam. Egy kevés zöldséglevessel felöntöttem – épp csak annyival, amennyi ellepte, és felforraltam. Amikor felforrt, hozzáadtam a maradék zöldséget, a gyömbérrel, rozmaringgal, borssal fűszereztem, és felöntöttem a maradék levessel, hozzáadtam az ecetet. Mérsékelt tűzön nagyjából 25-30 perc alatt puhára főztem a zöldségeket. Az elpárolgott levest kevés vízzel pótoltam, kevés sóval ízesítettem. Végül belekevertem a tejfölt.

Az egészet botmixerrel pürésítettem, majd sűrű szövésű konyhai szűrőn átpasszíroztam.

A leveshez külön tálkában tejfölt kínáltam.

Megjegyzés

Nálunk az enyhén savanykás levesek igen népszerűek, így a kevéske ecet sem hiányozhatott a tökéletes ízekhez, de aki kevésbé savanykásan kedveli, el is hagyhatja. - Habliliom

Ezek is érdekelhetnek

Friss