Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Gyömbér, a nyári gyógyír - sokan nem szeretik, pedig nagyon jót tesz

default user icon
MME
A gyömbér elsősorban indiai és délkelet-ázsiai ételek fontos alapanyaga, de már itthon is egyre népszerűbb – ráadásul nyáron nagyon hasznos is.

Ez a fűszernövény, amelynek gyökértörzse frissen, szárítva és őrölt formában egyaránt fogyasztható, szinte bármilyen fogást izgalmasabbá tesz. Friss aromát kölcsönöz az ételeknek, és közben segíti emésztésünket. Az ázsiai konyha előszeretettel használja, de egyéb leveseket, főzelékeket, sült ételeket, pácokat, önteteket, italokat szintén ízesíthetünk vele, ráadásul még savanyúságként is kapható. Gyakori édességek fűszereként: a gyömbéres keksz világszerte kedvelt finomság, kandírozott formában szintén megvásárolhatjuk.

Grillpartira is szerezzük be!

A nyári melegben kiemelten hasznát vehetjük ennek a különleges fűszernek. Gazdagíthatjuk vele például a limonádét: jellegzetes, kissé csípős-citromos ízének köszönhetően aromás frissítő válik az italból. Remekül harmonizál a fokhagymával is, így reszelt formában grillezett húsok, halak, zöldségek pácába kerülhet.

Megelőzésre és kúrálásra

A gyömbérnek igen sokféle gyógyhatása ismert, de az emésztőrendszerre gyakorolt jótékony tulajdonságai kiemelkedők. Aki gyomorproblémákkal, savtúltengéssel küzd, mindennap fogyasszon belőle, hatása szinte azonnal érezhető. Émelygés, hányinger, hasfájás, hasmenés, bélgyulladás, valamint bélproblémák esetén is jól alkalmazható.

A gyömbérnek fertőtlenítő, antibakteriális tulajdonsága van, így ha külföldre, különösen, ha trópusi, közel- vagy távol-keleti országba utazunk, mindig vigyünk magunkkal egy keveset, és szórjuk meg vele ételeinket, vagy étkezés után egy késhegynyit egy kevés vízben feloldva igyunk meg. Így nagyobb eséllyel kerülhető el a hasmenés, a hasfájás, az ételmérgezés. Kapszula formájában ugyancsak kapható, így is alkalmazhatjuk.

Gyors segítség

Egy hosszabb autó-, repülő- vagy hajóút során sokan küzdenek hányingerrel, émelygéssel, szédüléssel. A gyömbér ez ellen is kiváló gyógymódot nyújthat. Ha gyors segítségre van szükség, a legjobb a kandírozott gyömbér, vagy a gyömbérkapszula, amelyet az út előtt vagy a rosszullét jelentkezésekor egyaránt elfogyaszthatunk.

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss