Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Gyógyszerek kontra ételek - mit, mivel tilos fogyasztani

Sokan nap mint nap kénytelenek gyógyszereket szedni, azt viszont csak kevesen tudják, hogy a medicinák hatásossága nem csupán a helyes adagolástól függ: nem mindegy, hogy bevétel előtt és után mit eszünk vagy iszunk.

Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy egyes élelmiszerek befolyásolják a bevett szerek hatásmechanizmusát, így párhuzamos fogyasztásuk nem kívánt kísérő tüneteket válthat ki. Most ezeknek jártunk utána!

Tejtermékek kontra antibiotikumok

A figyelmeztetés csak bizonyos típusú antibiotikumokra vonatkozik, mivel ezeknél a kalcium megnehezíti a hatóanyagok felszívódását. Épp ezért a bevételük előtt és után 2-2 órával nem javasolt például tejet, joghurtot, vagy túrót fogyasztani.

Rostban gazdag ételek kontra fájdalomcsillapítók

Ha fájdalomcsillapítót kell bevenned, kerüld a rostban gazdag élelmiszerek, például a müzli vagy a teljes kiőrlésű gabonából készült pékáruk és tészták fogyasztását. A ballasztanyagok késleltetik a hatóanyag felszívódását a vékonybélben, így gyengítik a gyógyszer hatását.

Sajt és társai kontra antidepresszánsok

A legtöbb ilyen szer megnöveli az agyban a különböző hírvivő anyagok, például a szerotonin vagy a dopamin koncentrációját. A bevételükkel egyidejűleg elfogyasztott protein- és tiramintartalmú élelmiszerek – ilyen a sajt is – jelentősen megemelhetik a vérnyomást.

Grépfrút kontra antihisztamin és vérnyomáscsökkentő gyógyszerek

A citrusféle gátolhatja a hatóanyagok lebontását, így azok felhalmozódnak a vérben, és felerősödik a hatásuk. Az allergiára szedett antihisztamin grépfrútlével együtt fogyasztva akár májproblémákat is okozhat! Általános szabály: a gyógyszereket gyümölcslé helyett lehetőleg mindig egy nagy pohár vízzel nyeld le!

Zöld zöldségek kontra vérhígítók

Aki ilyen gyógyszert szed, annak vigyáznia kell a K-vitamin-tartalmú élelmiszerek, például a brokkoli, a spenót, a fejes saláta, a zöldborsó, valamint a zöldbab fogyasztásával. Ezek a zöldségek ugyanis gyengíthetik a gyógyszer hatását. Ugyanez érvényes a K-vitamin szedésére is.

Medvecukor kontra vízhajtók

Mivel az édesgyökér-kivonat is fokozza a vizeletképződést, így együttes fogyasztásuk esetén túl sok kálium választódik ki, ám a megfelelő, folyamatos káliumszint rendkívül fontos a szív, az idegek és az izmok működése szempontjából!

Spenót kontra vaskészítmények

Ha vaspótló készítményt kell szedned, akkor vigyázz a spenótos ételekkel, mivel a spenótban lévő oxálsav a szervezet számára hasznosíthatatlan formában köti meg a vasionokat. Az a biztos, ha egy-két órát hagysz a spenótos étel elfogyasztásaés a vaspotló bevétele között-.

Még több cikk egészség témakörben itt >>>

Ezek is érdekelhetnek

Friss