Itt a gyógyszer, ami segít visszanöveszteni a fogakat

default user icon
MME
Bármilyen megdöbbentően hangzik, az előzetes felmérések alapján elképzelhető, hogy kutatók rátaláltak arra a készítményre, amely visszanöveszti a fogakat.

Az eddig csak állatokon végzett kísérletek most új fázisba lépnek, és idén szeptembertől 30 férfi bevonásával folytatják a kutatást, amelyben egy, a fogvesztés helyreállítását célzó gyógyszert tesztelnek. A görényeken és rágcsálókon folytatott kísérletek eredményesek és mellékhatások nélküliek voltak, így ha a készítmény az emberi teszteken is jól szerepel, 2030-ra piacra kerülhet. 

Embereken még sosem teszteltek hasonló anyagot

A kísérletek első fázisában – ami Japánban, a Kiotói Kórházban zajlik 11 hónapon keresztül – olyan egészséges személyek vesznek részt, akiknek legalább egy foguk hiányzik.

A vizsgált gyógyszer az úgynevezett USAG-1 gén ellenanyagát tartalmazza, ugyanis ez a gén felelős a BMP nevű növekedési faktorhoz kötődő fognövekedés meggátlásáért – írj az IFLScince cikkében

Az első kísérletek sikeressége esetén a készítményt a veleszületett foghiányban szenvedő, 2–7 éves gyermekeknek is beadják majd, akiknek születésük óta négy vagy több foguk hiányzik.

Ha az eddig példátlan kutatás eredményes lesz, úgy a foghiányos betegek, illetve a sérülésektől és szuvasodástól szenvedő páciensek számára is elérhető lesz a gyógyszer néhány éven belül. 

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

Friss