Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Töredezik a hajad? Pattanásos a bőröd? Ezeket kell enned!

Az elfogyasztott táplálék a bőr, a haj és a körmök egészségére is hatással van. Íme újabb négy szuperhatékony természetes szépítőszer!
Gyógy- és fűszernövények: megszüntetik a pattanásokat

Zsíros és problémás bőr eseten kifejezetten hasznos bizonyos fűszer- és gyógynövények fogyasztása. A kakukkfű, a zsálya, a bazsalikom és a petrezselyem illóolajai gyulladásgátló hatásúak, és tisztítják a bőrt.

Tipp: A petrezselyemzöld ideális a levesek, főzelékek és saláták ízésítéséhez, díszítéséhez. A kakukkfű, a zsálya és a bazsalikom a nehezebb levesek és főzelékfélék (pl. bab, káposzta), valamint a zsíros ételek emésztését segíti.

Növényi olajak: óvják a bőrt a kiszáradástól

A száraz bőrnek különösen jót tesznek: hosszabb ideig hatnak, mint a magas víztartalmú krémek, és belülről tápláljak a bőrt, megakadályozva, hogy az veszítsen a természetes nedvességtartalmából.

Tipp: Különösen sok szépítő hatasú omega-3 és omega-6 zsírsavat nyerhet a szervezeted a búzacsíra-, len-, szója-, olíva- és repceolajból. Ezeket egyszerűen beilleszthetheted az étrendedbe, állíts össze például egy finom dresszinget. Mindössze 3 evőkanál olaj, 2 evőkanál fehérborecet, 1 kiskanál mustár, késhegynyi só és nemi frissen őrölt bors kell hozza. Keverd simára az ecetet a mustárral, a sóval és a borssal. A növényi olajat vékony sugárban, kevergetve add hozzá. Csak találás előtt öntsd rá a salátára, így nem nyomja majd el a zöldségek ízét, és a salátalevelek sem esnek össze.

Tejsavó: csillapítja a gyulladást

A tejtermékek gyártása után visszamaradó anyagban található értékes aminosavak és ásványok jótékony hatással vannak a szervezetre. A tejsavó fogyasztása elsősorban a különböző gyulladások és allergiák eseten javasolt. A diéták ízletes kiegészítője a szervezet méregtelenítésére is kiváló. A benne található kalciumnak és káliumnak köszönhetően a bőr egészségesebb, a fogak pedig erősebbek lesznek.

Tipp: Keverj el 6 dl tejsavót 2 db narancs kicsavart levével, 2 evőkanálnyi homok tövisteával és 2 evőkanál mézzel. Fűszerezd gyömbérrel és fahéjjal, de ízlés szerint akar néhány apróra vágott citromfű levelet is belekeverhetsz.

Sárgarépa: A-vitaminnal tölt fel

A sárgarépában lévő béta-karotint a szervezet A-vitaminná alakítja át, amely hozzájárul a bőr és a hámszövet épségének megőrzéséhez, ráadásul természetes barnaságot kölcsönöz a bőrnek. A sárgarépa belülről erősíti a napvédő krémek hatását, és óv az UV-sugaraktól. Ezenkívül szabályozza a faggyú- és verejtékmirigyek működését, valamint megelőzi a haj töredezését.

Tipp: Készíts főzeléket 80 dkg sárgarépa, 2 evőkanál olaj, 2 dkg liszt, 2-3 dkg cukor, nemi tej és csontlé, petrezselyem és só felhasználásával! Szeleteld vékonyra a répát, és a forró olajban, fedő alatt párold puhára némi csontlével, sóval és cukorral. Hintsd meg a liszttel, engedd fel tejjel, és díszítsd petrezselyemmel.

Ezek is érdekelhetnek

Friss