Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Hársfa, kamilla, borsmenta - melyik teát hogy használjuk, ha megfáztunk?

Nyakunkon a megfázás és a légúti fertőzések szezonja. Ha szeretnéd elkerülni a betegségeket, vagy felgyorsítanád a gyógyulás folyamatát, hívd segítségül a gyógynövényeket!
1. Kamilla

Torokgyulladásnál kiváló öblögetőszer (felváltva használható az orvosi zsálya leveleinek főzetével). A légutak hurutos megbetegedései és a rekedtség enyhítésére is alkalmas. Forrázz le 1 csésze forrásban lévő vízzel 2 kiskanál szárított kamillavirágzatot. Hagyd állni kb. 10 percig, majd szűrd le. Napi adag: 3-4 csésze. Esetleg 1-2 kk konyhasót is adhatsz hozzá.

GYÖMBÉRTEA - A CSODASZER, AMI TÖBB TUCAT BETEGSÉGET GYÓGYÍT! >>>

2. Borsmenta

A borsmentalevél illóolajának fő alkotórésze, a mentol, fokozza a nyálképződést, és csökkenti az orr nyálkahártyájának váladéktermelését. Az illóolaj egyéb összetevőivel együtt enyhe helyi érzéstelenítő hatással is rendelkezik. Leforrázva, teaként érdemes fogyasztani.

3. Hársfa

Forrázata a hűléses, lázas megbetegedések ideális ellenszere: melegen, lehetőleg mézzel édesítve érdemes fogyasztani, hogy kellően megizzadj tőle.

4. Édeskömény

Illóolaj-tartalma 3 és 7 százalék között mozog, fő hatóanyaga az anetol. Kedvező hatással van a hörgőkre, és csillapítja a köhögési ingert, ugyanakkor segít a váladék felköhögésében. Gyulladáscsökkentő hatása is van, és segít megakadályozni a kórokozók elszaporodását. Leforrázva, teaként érdemes fogyasztani, de levesbe főzve is kifejti gyógyító hatását.

5. Fekete bodza

A virágzatából készített teát forrón kell fogyasztani, lehetőleg mézzel édesítve. Izzasztó hatású, akárcsak a hársfavirágból készült ital.

Ezek is érdekelhetnek

Friss