Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Köhögéscsillapító és pikáns fűszer: ismerd meg a kakukkfüvet!

A görögök és a rómaiak nemcsak főztek vele, de a bátorság jelképeként is tekintettek a kakukkfűre. Ismerd meg a modern konyha egyik nagy kedvencét, a kakukkfüvet, amely nem csak a sültek és főzelékek jó barátja, de a torokgyulladás kezelésére is kiválóan alkalmas.
A fűszernövény

Kellemes, jellegzetesen kámforos illatának és aromás ízének köszönhetően ma már szinte a világ minden táján kedvelt ételízesítő. Főként a mediterrán konyha használja előszeretettel. A déliek szívesen párosítják a balzsamfűként vagy tömjénfűként is ismert kakukkfüvet petrezselyemmel, zsályával vagy épp a rozmaringgal.

Leggyakrabban főzelékek, saláták, marhasültek, valamint vadas és paradicsomos ételek fűszerezésekor találkozhatunk vele. Sajátságos aromája miatt érdemes mértéktartóan adagolni, mivel erős íze könnyedén megváltoztatja az étel karakterét. Vöröshagymával együtt nagyon jó csirkéhez való töltelék. Virága a salátákhoz használható fel.

A gyógynövény

Torokfájás és köhögés esetén virágából enyhe, illatos, jó ízű gyógytea készíthető. A gyulladásgátló és vízhajtó hatású kakukkfű az emésztési zavarok és a menstruációs fájdalmak enyhítésére is alkalmas.

Ezek is érdekelhetnek

Friss