Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Gyógyító zöldfűszerek

A legtöbb zöldfűszer gyógynövény is egyben. Termesztésük egyszerű, akár a konyhaablakban is nevelhetjük. Legjobb, ha frissen használjuk, de szárított formában mindig legyen belőlük a fűszerpolcon. Minden ételhez illik legalább egyféle.
 
Tárkony

Enyhe érzéstelenítő hatású, teája enyhíti az álmatlanságot, javítja az emésztést. Bársonyos zöld levelei kissé ánizsos zamatúak, enyhén csípősek, csöppet kesernyések. Jól illik csirkéhez, halhoz, rizshez, zöldbabhoz, salátákhoz.

Receptek tárkonnyal >>>

 

Lestyán

Magjának vagy levelének főzete az inkontinenciára jótékony hatású. A franciák hamis zellernek nevezik, levele kissé a petrezselyemhez hasonlít. Húsos ízt kölcsönöz az ételeknek, ezért húslevesbe kitűnő. A gyönge fiatal leveleket salátába, az összezúzott magokat kenyértésztába, salátába vagy rizsre tehetjük.

Receptek lestyánnal >>>

 

Fodormenta

Enyhíti az emésztési nehézségeket, a hányingert, a felfúvódást. A mentatea segít a megfázáson, hidegen lázcsillapító lemosásra, hűsítésre, toroköblítésre használhatjuk. Desszertek, koktélok ízesítésére, díszítésére nagyszerű, de egy pohár vízbe is dobhatjuk ízesítőként. Leveleit virágzás előtt gyűjtsük.

Receptek mentával >>>

 

Rozmaring

Enyhíti a másnaposságot, javítja a memóriát, illóolaja a homlokba dörzsölve csillapítja a fejfájást. Egész ágacskáit vagy a tűleveleit már a főzés, sütés elején az ételhez adhatjuk. Bárány-, hal-, vad-, továbbá szárnyas húsból készült sültek, valamint töltött húsételek, burgonya ízesítésére használjuk. Hagymás pácokba, mártásokba is kitűnő. Átható aromája miatt kis mennyiségben kell adagolni.

Bővebben a rozmaringról >>>

Receptek rozmaringgal >>>

 

Metélőhagyma, snidling

Vértisztító és érelmeszesedést gátló növény. Csökkenti a vér koleszterinszintjét és a vérrögképződést. Betegségmegelőzésre is kitűnő. Jellegzetes ízét a hagymaolaj adja. Legjobb, ha ollóval aprítjuk, és csak a főzés végén keverjük az ételbe. Frissen a legízletesebb, így a legmagasabb C-vitamin tartalma. Szendvicsekre, paradicsomos salátákba, szószokhoz, túrós és tojásos ételekhez kitűnő.

Receptek snidlinggel >>>

 

Bazsalikom

Gyomorerősítő, étvágygerjesztő hatású. Egyike a leggyakrabban használt fűszereknek. Leveleit letépkedve, felaprítva a főzési idő végén tegyük az ételbe, vagy frissen szórjuk a salátára. A friss leveleket tegyük üvegbe a leveleket, és öntsünk rá olívaolajat. Paradicsomos ételekbe, halakhoz, tojásételekbe, salátákba, sültekhez, pácokba, használjuk.

Bővebben a bazsalikomról >>>

Receptek bazsalikommal >>>

 

Oregánó, szurokfű

Köptető és enyhe görcsoldó hatású, a légúti megbetegedések kezelésére használható. Apróra vágott leveleit együtt főzhetjük az étellel. Tálalás előtt azonban még egyszer keverjünk belőle hozzá, hogy még jobban érezhessük ízét. Pizzákra, görög salátákba, tésztaételekbe, paradicsomos húsételekbe szórjuk. De likőrök, borok ízesítésére is kiváló.

Receptek oregánóval >>>

 

Kakukkfű

Illóolaját viszketést csillapító kenőcsökbe, szájvízbe, szappanba keverik. Teája szélbántalmak, étvágytalanság, köhögés és görcsök ellen is hatékony. Apró leveleit letépkedve vagy az egész ágacskákat már a főzés elején beletehetjük az ételbe. Erőteljesen fűszerez, ezért keveset használjunk belőle. Amikor virágzik, akkor a legízletesebb. A felesleget kössük csokorba, és felakasztva bátran szárítsuk meg. Ha olajba tesszük, grillezéskor a húsokat kenegessük vele. Egytálételekbe, sült húsokhoz, halakhoz használjuk.

Bővebben a kakukkfűről >>>

Receptek kakukkfűvel >>>

 

Kapor

Emésztést segítő, szélhajtó hatású. Az ágait állítsuk vízbe, így két napig friss marad. Legfinomabbak az apró levélkéi. Lecsipkedve vagy ollóval összevágva adjuk az ételhez. Ne vágjuk késsel, mert ragacsos lesz. Túrós ételekbe, uborkához, salátaöntetekbe, halakhoz használjuk. Mindenhol megterem.

Bővebben a kaporról >>>

Receptek kaporral >>>

 

Citromfű

Teája görcsoldó, álmatlanság ellen használható. Íze a citromra emlékeztet, leginkább díszítésre használjuk, pedig ennél sokoldalúbb. Tegyünk belőle a limonádéba! Fenséges. Leveleit kissé felaprítva keverjük az ételbe, a főzés végén. Csak keveset használjuk belőle, mert intenzív az íze. Főtt ételbe csak a főzés végén tegyük. Desszertek, gyümölcslevesek, saláták, halak, szárnyasok, mártások hozzávalója lehet.

Bővebben a citromfűről >>>

Receptek citromfűvel >>>

 

Petrezselyem

Vízhajtó és vizelethajtó, vértisztító. Az allergia elleni küzdelemben is használhatjuk, csökkenti az allergiás tüsszögést. Hat a hörgők tisztítására, valamint csökkenti a rájuk ható ingereket. Magas az A-vitamintartalma. Ne főzzük együtt az étellel, mert elveszíti aromáját és vitamintartalmát. A friss növény leveleit és gyengébb szárait vágjuk finomra, így keverjük az ételbe, főzés végén. Szárítás és fagyasztás során sokat veszít az aromájából. Szinte minden ételbe keverhető, leginkább salátákba, levesekbe, húsételekbe, köretekhez, túrós ételekbe használjuk. Díszítésként is!

Receptek petrezselyemmel >>>

 

Zsálya

Teája torokgyulladáskor segít. Kesernyés ízű fűszernövény. Csak keveset használjunk belőle, mert aromája nagyon erőteljes. A zsíros ételek nélkülözhetetlen fűszere, mert fokozza az emésztést. Frissen a legfinomabb, de szárítva és fagyasztva is megtartja ízét. Borjúhúshoz, zöldségekhez, tésztákhoz használjuk. Ecetek, olajok ízesítésére is kitűnő.

Receptek zsályával >>>

 

Csombor, borsikafű

Erős illata miatt afrodiziákum, az ókori istenek eledele. Görcsoldó, étvágygerjesztő hatású. Frissítő fürdőbe is keverik. Csökkenti a hüvelyesek puffasztó hatását, ezért ezekhez keverjünk belőle főzéskor. De levesek, húsételek, saláták ízesítője is lehet. Íze csípős, diétás étrendben tökéletesen pótolja a borsot.

Receptek csomborral >>>

 

Ezek is érdekelhetnek