Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Gyógyít, fogyaszt, véd: napi egy mandarin fogyasztása kötelező!

default user icon
MME
A mandarinról a dietetikusok, a bőrgyógyászok, a belgyógyászok és az alternatív gyógymód hívei is szuperlatívuszokban beszélnek, amolyan csodaszerként tartják számon. Megmutatjuk, hogy miért!
Asztmára, hörghurutra 

A mandarin nagy mennyiségben tartalmaz sinefrint, ami hurutellenes szer, ezért a tüdő megtisztítására ajánlott minden reggel egy pohár mandarinlevet fogyasztani. Ezzel megszabadítod a nyáktól a garatot, amelyben a baktériumok megtelepedhetnek. 

Légcsőgyulladásra 

Szárítsd ki a mandarin héját, és áztasd hideg vízbe és főzd fel. Ha kihűlt a főzet, akkor szűrd le, és az így marad italt kortyolgasd – ez köptető és nyákoldó hatású, amely megkönnyíti a köhögést.  

Emésztés javítására 

A mandarin héjából készített keserű folyadékot az anyagcsere folyamatok javítására is használhatod. Étkezés előtt fogyassz belőle fél pohárral. 

Rossz kedv ellen 

Illóolajként csepegtess párologtatóba mandarinolajat, és engedd, hogy észrevétlenül jobb kedvre derítsen az édes mandrinillat. Oldja a stresszt!

Óvatosan a D-vitaminnal >>>

Görcsök ellen 

Izomgörcsök ellen a mandarin igazi csodaszer. Például ha gyakran van lábikragörcsöd, vagy görcsös hasfájásod, egyél sűrűn mandarint, ami nyugtatja az izmokat. Ha pedig túl erős menstruációs vérzés miatt fáj a hasad, akkor is jó megoldás, ha minél több mandarint fogyasztasz, mert vérzéscsillapító, görcsoldó hatású.

Antibakteriális hatás

A szervezet ellenálló képességét növeli, ha sok mandarint eszel, mert a benne lévő fitoncid miatt antibakteriális hatású: gyulladáscsökkentő, elősegíti a gyulladások okozta gyulladások csökkentését. 

Vitaminokban gazdag 

Mint általában a citrusfélék, a mandarin is gazdag vitaminokban. Nagyjából 45%-os C-vitamin-tartalma van, így erősíti az immunrendszert, ami által ellenállóbbá teszi a szervezetet a vírusokkal szemben. A C-vitaminon kívül található még benne vas, kalcium, magnézium, foszfor, cink, folsav és különböző B-vitaminok is. 

Remek zsírégető 

A mandarin a rosttartalma miatt gyorsítja az anyagcserét, C-Vitamintartalma pedig hatására a szervezet gyorsabban égeti a zsírt. Azért is érdemes belecsempészni a diétás étrendbe, mert a kevésbé finom kalóriaszegény ételeket jól kiegészíti intenzív ízével. 

Tisztítja a vért 

A szervezet salaktalanításában is segít a mandarin, mert növeli a vörösvérsejtek oxigén-visszatartását ,így tisztítja a vért. Ezáltal csillapítja a vérzést. 

Vitaminokban gazdag

A citrusfélékhez hasonlóan a mandarin is rendkívül gazdag vitaminokban. C-Vitamin tartalma kiemelkedő, amellyel erősíti az immunrendszert. Vas, kálcium, magnézium, foszfor, cink, folsav és B-Vitaminok is találhatóak benne.

Ezek is érdekelhetnek

Friss