Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ügyes(k)edő kiskuktáknak 3.

default user icon
SB
Egyszerű receptek, hagymavágás, sajtreszelés és a szülőket is meglepjük.

Alapművelet 1: Hagymavágás


Ez fontos, mivel a magyaros ételek nagy része a hagymavágással és pirítással kezdődik. Csak azok kezdjenek hagymát vágni, akik már biztosan elég nagyok hozzá, a szülői felügyelet is fontos lehet, vigyázat, az a jó, ha a kés éles! Vágjuk le a hagyma végét, tisztítsuk le a héjat és mossuk meg. A könnyek ellen vannak, akik vizet vagy citromkarikát vesznek a szájukba hagymavágás közben, vannak, akik előkapják az úszószemüvegeket, és olyanok is, akik néhány percre mélyhűtőbe teszik a hagymát. Először, hosszában félbevágjuk a hagymát. Levesszük a héját. A vágási felületre fektetjük és hosszában feldaraboljuk. Majd kockázzuk. De inkább nézzétek meg >>>

Alapművelet 2: Sajtreszelés


Nagyon sok recepthez használunk reszelt sajtot, kell a bolognai spagettibe, melegszendvicsre, levesekbe is finom. Ha tudjuk, hogy reszelnünk kell, válasszunk könnyen reszelhető sajtokat, például Trappistát, Pannóniát vagy Cheddart. Szükségünk lesz egy jó sajtreszelőre is, talán a legpraktikusabb a négyszögletes alapú vagy az a fajta, aminél egy dobozba reszeljük a sajtot. A sajtot jól nyomjuk a kiálló reszelőlyukakra, és húzzátok lefelé. Az ujjatokra vigyázzatok, nagyobb sajtdarabokkal kezdjétek, a kicsiket inkább tegyétek félre.

Alapművelet 3: Tésztafőzés


Minden gyerek szereti a főtt tésztát, ugye? Egy sajtos-tejfölös tésztához gyakorlatilag csak annyi idő kell, amíg a tészta megfő. Egy jó nagy edényben kell felforralni a vizet. Nagyon-nagyon kell ügyelni, hogy meg ne égesd magad! Amikor a víz felforrt, tegyél bele sót és egy kis olajat, majd a főzni való tésztát. Fedő nem kell rá. Amikor letelt a csomagoláson lévő főzési idő, a tésztát le kell szűrni. Ehhez kérjd felnőtt segítségét, vagy nagyon óvatosan csináld a mosogatóban. Egy megfelelő méretű szűrőbe öntsd a forró vizet és a tésztát. Leöblíteni nem kell, a forró tésztát visszaöntheted a kiürült lábosba. Csepegetethetsz rá egy kevés olívaolajat, és már készen is van.

Reggeli a szülőknek


Szeretnéd meglepni a szüleidet? Osonj ki a konyhába reggel, amikor még alszanak, és készíts egy igazi reggelizőtálcát nekik. Tegyél rá pirítós kenyeret, vajat, lekvárt, egy kis gyümölcslevet pohárban, esetleg friss gyümölcsöt és müzlit tejjel, vagy ahogy szeretik. Biztosan nagyon büszkék lesznek majd rád. Reggeli rovatunkban még sok szuper ötletet találsz. >>> 

Néhány nagyon egyszerű étel


Ha már csináltál néha szendvicset, segítettél párszor a konyhában, és biztosan kezeled a konyhai gépeket, itt az idő, hogy összedobj néhány egyszerű ételt.

Gyümölcsleves
Hozzávalók:
1 liter 100% -os gyümölcslé – meggylé, ha meggylevest szeretnénk
3 dl tejszín
40 dkg gyümölcs (Bármilyen gyümlccsel elkészíthető, csak akkor a gyümölcslé másfajta legyen. Pl. cseresznyéhez, meggyhez, málnához - meggylé, őszibarackhoz - őszilé, sárgabarackhoz - sárgabaracklé.)
vaníliás cukor
fahéj
ízlés szerint cukor

Elkészítés: A tejszínt fölverjük habnak, hozzákeverjük a gyümölcsléhez.
Beletesszük a friss nyers gyümölcsöket, ízesítjük, és mehet a hűtőbe, hogy az ízek összeérjenek! Isteni finom bármilyen gyümölccsel!

Tejszínes farfalle zöldborsóval és sonkával
Hozzávalók:
50 dkg farfalle tészta (vagy szélesebb metélt)
20 dkg zöldborsó
10 dkg szalonna vagy sonka
2 dl tejszín
2 dl tej
1 dl olívaolaj
parmezán
trappista
bazsalikom

Elkészítés: A tésztát sós vízben feltesszük főni. Olívaolajon megpirítjuk a sonkát/szalonnát, felöntjük tejjel, ha forr, hozzáadjuk a zöldborsót. A következő forrásig beleszórjuk a bazsalikomot, sózzuk, majd felöntjük tejszínnel. A tésztát leszűrjük, majd tálaláskor rászórjuk a sajtokat. Könnyű, gyors, finom vacsora!

Málnás desszert
Hozzávalók:
50 dkg málna
1 l joghurt
porcukor ízlés szerint
kevés vaníliás cukor
2 csomag babapiskóta

Elkészítés: A joghurtot összekeverjük a porcukorral és a vaníliás cukorral. Egy tálba rétegezzük a babapiskótát, a málnát és a joghurtot. Az egészet hideg helyen állni hagyjuk kb. fél napot, ameddig a málna és a joghurt átáztatja a piskótát.

A cikksorozat első része itt olvasható >>> 

A másodikat pedig itt találod >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss