Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Gyermekfogápolás – miért fontos és mire figyeljünk?

Az ember élete során egyszer vált fogakat, ezért nagyon meg kell becsülnünk őket. A szép fogsor nem csak esztétikai szempontból fontos, hanem egészségügyi okból is. Ezen kívül az érthető, tiszta beszéd is nagyban múlik a fogak állapotán. Ahhoz, hogy minél tovább megőrizzük rágószerveinket, már kisbaba korban oda kell figyelni a helyes fogápolásra.

A néhány hónapos korban előretörő tejfogak tartják fenn a helyet a maradandó fogaknak, tehát nem mindegy, hogy mennyire egészséges környezetbe érkeznek a maradandó fogak.

Mikor kell elkezdeni a gyermekeknek a fogápolást?

Szakemberek szerint az első fogacska megjelenésekor mindenképp. A nagy mennyiségű nyáltermelés, nyűgösség, étvágytalanság, nyugtalanság 4-6 hónapos korban a baba fogzás tünetei közé tartozik, sokat segíthetünk neki azzal, ha hűsítő géllel, vagy csak egy tiszta gézlappal óvatosan megmasszírozzuk a duzzadt ínyét. Ha a kicsinek van igénye rá, akkor rágókát vagy ujjra húzható szilikonos kefét is adhatunk a kezébe. Az első fogacska kibújása után szoktassuk hozzá a fogmosáshoz. Naponta kétszer puha sörtéjű kefével mossátok meg a kicsi fogait.

A rendszeresség és a példa csodákra képes

A szülői példamutatás jobban tanít ezer szónál. Ráadásul ez a kis rituálé is mélyítheti a szülő-gyermek kapcsolatot. Indíthatsz egy vidám fogmosásról szóló dalt, és bohóckodhattok grimaszokat vágva a tükörbe. Az időt mérhetitek kedves figurás homokórával, vagy beszerezhetsz olyan fogkefét, ami világítani kezd, ha abba lehet hagyni a sikálást. A helyes mozdulat elsajátítása hosszú ideig tart, így eleinte neked kell először a rágófelületet, majd a fogak külső oldalát, végül a belsőt is megtisztítani. Mindezt körkörös mozdulatokkal. Nagyjából 7-8 éves korára tanul meg a gyermeked önállóan, helyesen fogat mosni.

kisgyerek gyerekfogkefévelAz első fogacska kibújása után szoktassuk hozzá a babát a fogmosáshoz/ Fotó: Notino.hu

Gyerek fogkefe, gyerek fogkrém?

A csemeték fogazata nem csak azért más, mert kisebb. Az első fogak az úgynevezett tejfogak. Ezek sérülékenyebbek, szuvasodásra hajlamosabbak, mint a leendő fogak. Fokozatosan szoktathatjuk hozzá az újszülöttet a szájápoláshoz azzal, ha már néhány hetes korában steril gézlappal áttöröljük a száját. Ezt követheti a hosszú nyelű, puha sörtéjű gyerek fogkefe, és ha már tud köpni, akkor kifejezetten gyermekeknek készített fogkrémet is tehetünk rá. Ezeknek jóval kevesebb a fluorid tartalma, így, ha véletlenül lenyeli, akkor sem okoz gondot.

A megelőzés a leghatékonyabb védekezés

Hazai viszonylatban a 6-7 éves korosztály felének van már szuvas foga. A fogszuvasodást okozó baktériumok elszaporodása több fogban is kárt tehet. Ez akkor is komoly probléma, ha tejfogról van szó, hiszen, ha a betegség miatt túl korán esik a fog, az hátrányosan hathat a maradandó fogakra is. A gyermek egész harapása eldeformálódhat, vagy az íny áttörésekor megtámadják az éppen előbújó maradandó fogat a megtelepedett baktériumok. A szuvasodás elkerülése érdekében:

  • ne adj a kicsinek szörpöt, cukros teát, üdítőt
  • édességevés után moss neki fogat
  • reggel és este ellenőrizd a fogmosás sikerességét

A fogápolás része a rendszeres ellenőrzés is

A rendszeres ellenőrzés a gyermek fogápolás alapköve. A szűrővizsgálatokra egy éves kor után kezdjetek el járni. A kifejezetten gyermekekre szakosodott orvosok kellő rutinnal rendelkeznek ahhoz, hogy egyrészt megfelelő bizalmat építsenek ki a babával, másrészt az első jelekből felismerjék a nemkívánatos elváltozásokat. Az a legjobb, ha akkor teszitek az első látogatást a fogorvosnál, amikor még nincs semmilyen probléma, így biztosan kellemes élményként marad meg a kicsiben is, ahová legközelebb is bátran megy.

Ezek is érdekelhetnek

Friss