Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Nem ritka a 14 éves, 100 kiló feletti magyar kamasz

default user icon
MME
Több ezer elhízott kamasz van jelenleg Magyarországon, ám nemcsak a mozgásszegény életmód, és a túlzott kalóriabevitel okolható ezért, hanem bizonyos gének is. Kalóriaszámolgatás helyett azonban, egy sokkal komplexebb együttműködésre van szükség ahhoz, hogy ezek a gyerkőcök felvegyék a harcot a túlsúllyal.

Magyarországon a 18 éven aluliak 20-25 százaléka elhízott. Ez azért is aggasztó arány, mert az érintett gyerekeknek a 80 százaléka felnőttkorában is túlsúlyos lesz, ami már súlyos egészségügyi kockázattal jár.

A II. Sz Gyermekgyógyászati Klinika oberzitás centrumában a gyermekkori túlsúlyt komplex problémaként kezelik, ezért sem támogatják a szigorú kalóriamegvonásos diétákat a fiataloknál. Bár ennél a módszernél eleinte látványos fogyás tapasztalható, a sanyargató étrend során a szervezet alkalmazkodik a csökkentett kalóriabevitelhez, és a fogyás leáll, a diéta befejeztével ráadásul a gyermek vissza is hízza mindazt, amit lefogyott. Ehelyett pszichológusokat is bevonnak az elhízott fiatalok kezelésébe. Ők az orvosokkal és a táplálkozásiszakértőkkel együtt  próbálnak segíteni a gyerekeken. Az első vizsgálatkor megállapítják a túlsúly mértékét, ellenőrzik, hogy nincs-e az elhízás hátterében endokrin vagy onkológiai betegség, feltérképezik az esetleges szövődményeket, kiemelt figyelmet fordítanak a magas vérnyomás és a diabétesz előszobájának tartott inzulinrezisztencia jelenlétére. Indokolt esetben pedig, az osztályon terheléses EKG-t végeznek.

Éves szinten átlagban közel 1000 gyermeket vizsgálnak meg, ők többségében kamaszok. Nem ritka, hogy 14-15 éves gyerekeket 100 kg feletti testtömeggel regisztrálnak a klinikán.

A vizsgálatok után számos alkalommal kiderült, hogy a mozsgásszegény életmód és az iparilag feldolgozott, adalékanyagokkal dúsított élelmiszerek, zsírban gazdag ételek, és a fölösleges, extra szénhidrátok mértéktelen fogyasztása okozza.  A cél az, hogy a gyerekeknek megtanítsák a normális táplálkozást, és a már korábban is említett pszicológus segítségével a kamaszok életében ne legyen jelen a  kompenzációs evés. Dr. Szabó András, a II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika igazgatója szerint a gyermek lelki egészsége miatt kiemelten fontos, hogy legalább hetente egyszer „bűnözhessen”, és az ünnepekkor se maradjon ki a közös étkezésekből.

Miközben rettentően fontos, hogy az érintett gyerekek a lehető leghamarabb kezelést és segítséget kapjanak, legalább ennyire fontos annak a vizsgálata, hogy mi áll a gyermekkori elhízás hátterében.  Az intézményben idén év eleje óta célzottan foglalkoznak a gyermekkori túlsúly kérdéskörével. Négy-öt kutatóorvos és PhD hallgató összesen két éven keresztül dolgozik azért, hogy megtalálják az elhízásért gyermekkorban felelős legfontosabb géneket. "Nagyszámú génről ismert már, hogy szerepük van a felnőttkorban kialakuló obezitásban, azonban nem ismert még pontosan, hogy ezek közül melyiknek van jelentősége gyermekkorban is. Továbbá igen fontos kérdés az is, hogy mely géneltérések előfordulása esetén jelentkeznek gyakrabban az elhízás ismert szövődményei" – fogalmazott Dr. Szabó András, aki szerint  a túlsúllyal már a kezdeti stádiumban, az első plusz kilók megjelenésekor foglalkozni kell, a hatékony fellépéshez pedig szükséges az egész család együttműködése.

Még mindig gyászos a helyzet: csupán a magyarok fele reggelizik rendszeresen!

A cikk alapját a http://semmelweis.hu/ oldalon található írás biztosította.

Ezek is érdekelhetnek

Friss