Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Gyerekek kedvence: a kakaó

default user icon
SB
A kakaó igazi trópusi növény. Az Egyenlítő környékének gyümölcse, Mexikó az őshazája, de ma már Afrikában termelik a legtöbbet. Tudtátok, hogy a kakaóbab közvetlenül a fa törzsén nő?
Honnan származik az istenek eledele?

A kakaó első rajongói az azték és maja indiánok voltak. Ők olyan nagy becsben tartották a kakaófa gyümölcsét, hogy még fizetőeszközként is használták néhány száz évig. Azért ne a mai habos kakaóra gondoljatok, inkább egy érdekes színű, chilivel, esetleg borssal ízesített italra. A kakaó a mexikói és perui indiánok háza tájáról indult világhódító útjára. Európába a spanyolok hozták Amerika felfedezése után, abban az időben, amikor a tea megérkezett Ázsiából. Száz évig képesek voltak titokban tartani a létezését, így Európa többi részén csak a 17. században terjedt el.

Hogy készül a kakaópor?

A kakaóbabot évente kétszer szedik a kakaócserjéről. Erjesztik, pörkölik, majd kipréselik belőle a kakaóvajat. Egy kemény és száraz anyagot kapnak, melyet megőrölnek, leszitálnak, ez maga a kakaóport. A holland kakaópor színét a lúggal való kezeléstől kapja. Az azonnal oldódó, instant kakaóporokhoz cukrot adnak és adalékokat. A jó minőségű kakaót a színe, a kakaóvajtartalma és az ára határozza meg.

 

A kakaó számokban

A ma fogyasztott kakaó 70%-át Nyugat-Afrikában termelik.
A kakaófa termőre fordulásáig 3-5 év telik el.
Évente 3 millió tonna kakaót gyártanak.
50 millió ember megélhetése függ a kakaótól.

Gyógyító kakaó

A kakaó kiválóan erősíti a szervezetet, javítja a látást is. Jótékony hatással van a szívproblémákkal küzdőkre, és az emésztést is segíti. Serkenti az agyműködést.
Egy amerikai kutatás kimutatta, hogy ha az intenzíven sportolók edzés után kakaót fogyasztottak, izmaik regenerálódása gyorsabb volt, mint azoknak, akik energiaitaloktól várták ezt a hatást.

Mit készítsünk kakaóból?

A gyerekek legkedvesebb csemegéi mind-mind kakaóból készülnek. Ilyen a kakaóscsiga, a kakaós kalács, a brownie és a csokitorta. Igazi kakaópor kerül a tiramisu tetejére, és a csoki mousse elképzelhetetlen kakaó nélkül.

Hogyan készítsük el az igazi békebeli tejszínhabos kakaót?

A kakaó élénkítő ital, koffeintartalma 5-7 mg egy bögrében, ez kb. tizede egy csésze kávénak, de kétszerese a koffeinmentes kávénak. Személyenkét egy púpozott teáskanál jó minőségű kakaóport és 1 kávéskanál cukrot keverjünk el 2 evőkanálnyi forró vízzel. Tehetünk bele egy csipet őrölt fahéjt, szegfűszeget és egy kevés igazi vaníliát. Csak egy bögre meleg tejjel kell felöntenünk, és a tetejére felvert tejszínhabot kanalaznunk.

Igazi csokipuding

Hozzávalók:
1/2 liter tej
2 evőkanál liszt
2 evőkanál holland kakaópor
4 evőkanál cukor
1 csomag Bourbon vaníliás cukor

Elkészítés:
A lisztet jól elkeverjük a kakaóporral, a cukorral és a vaníliás cukorral. Folyamatos habverős keverés mellett hozzáadjuk a langyos tejet, majd az egészet sűrűre főzzük.

Gyors kakaós csiga

Hozzávalók:
50 dkg fagyasztott leveles tészta
cukor
kakaópor
olaj

Elkészítés:
A tésztát kiolvasztjuk (2-3 óra), fél-1 cm vastagságúra nyújtjuk. A tetejét picit megolajozzuk, megszórjuk ízlés szerint cukorral és kakaóporral (cukrozottal vagy natúrral is jó). Kicsit belenyomkodjuk kézzel a tésztába, majd felcsavarjuk. Ujjnyi szeleteket vágunk belőle, és 200 fokon aranybarnára sütjük (kb. 10-15 perc).

Brownie kakaóból

Hozzávalók:
2 tojás
1 bögre cukor
fél vanília rúd belseje (vagy egy csomag Bourbon vaníliás cukor)
1 csipet só
12,5 dkg vaj olvasztva
fél bögre holland kakaópor
fél bögre liszt

Elkészítés: A tojásokat feltörjük, hozzáadjuk a cukrot és a vaníliát, csipet sót, összekeverjük. A felolvasztott vajat eldolgozzuk a kakaóval, és a tojásos masszához adjuk, végül a lisztet is beleforgatjuk.
Vajazott, lisztezett jénaiban sütjük 180 fokon, 15 percig! Figyelem, nem kell hozzá sütőpor! Ez brownie! Forrón vaníliafagyival isteni.

Ezek is érdekelhetnek

Friss