Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Gyász! Elhunyt a híres magyar borász

default user icon
MME
78 éves korában elhunyt Thummerer Vilmos egri borász - közölte a hírt a Facebook oldalán az Egri Borút Egyesület.

Thummerer Vilmos az egri borvidék jeles alakja volt. A Thummerer-család Kárpátaljáról származott, utóbb Noszvajon lelt otthonra – írja megemlékezésében az egerhirek.hu.

Thummerer Vilmos 1943 október 12-én született Kárpátalján. Thummerer Vilmos édesapja erdész volt, sokáig a fia is ezzel a hivatással kacérkodott.

„Amikor apámmal jártuk az erdőt, mindenütt határos volt a szőlőterületekkel. Gyönyörű szőlőhegy volt a Pap-hegy, de szétosztották víkendtelkeknek. Sokat beszélgettünk a szőlőben dolgozó parasztemberekkel, szüretre is jártam hozzájuk” – mesélte egyszer egy interjúban.

1972-ben egy akkor igencsak merésznek számító húzással saját virágkertészetbe fogott feleségével. A rózsákkal keresett pénzből vette bérbe és ültette be az első 7 hektárt Egertől nem messze, az Áfrikában és a Mész-hegyen, hogy aztán 1984-ben létrehozza a Thummerer Pincészet és Szőlőbirtokot.

1987-ben aratta az első zajos sikert: lédig bikavér borával az országos borversenyen aranyérmet nyert és a Hungexpo különdíját is megkapta. Sokan úgy tartják, ő volt az első, akinek köszönhetően az egri bikavér addigra igencsak megtépázott hírneve elkezdhetett helyreállni.

A Thummerer Vilmos által fémjelzett pincészetnek megalapítása óta számos hazai és nemzetközi elismerést sikerült elnyernie.

1995: Thummerer Vilmos az “ÉV BORTERMELŐJE”
1994 és 1996: „A LEGEREDMÉNYESEBB CSALÁDI PINCÉSZET”
2011: “AZ ÉV PINCÉSZETE 2011”
2013 és 2017: “MAGYARORSZÁG LEGEREDMÉNYESEBB PINCÉSZETE”
2018: a MAGYAR ARANY ÉRDEMKERESZT kitüntetés
2021: MINISZTERI ELISMERÉS – a borászat 2019-es évjáratú Egri Chardonnay Battonage bora aranyérmes lett 


Ezek is érdekelhetnek

Friss