Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Gyaloglással fogyni? Naná, hogy lehet! Edzéstervet is mutatunk hozzá

A rendszeres, tempós gyaloglás egészséges étrenddel kombinálva serkenti a fogyást, segíthet eltüntetni a hasi zsírt, sőt még a mentális állapotunkra is kedvező hatással lesz!

Ha a mozgásra gondolunk, szinte utolsóként jut eszünkbe, hogy akár sétálhatnánk is. A fogyni vágyók közül sokan rögtön fejest ugranak a konditermek világába, és ha még személyi edző segítségét is kérik, akkor is könnyű hamar feladni, mivel lassan jönnek csak a várva várt eredmények. A különféle sportok, mint a tenisz, a futás, a futball vagy az aerobik pedig a legtöbb ember számára az izom- és izületi panaszok miatt szóba sem jöhetnek, ha fogyásról van szó.

Kímélő fogyimódszer a gyaloglás

A gyaloglás azért is szuper, mivel ingyen van, azaz nem kell sem kondibérletet, sem speciális felszereléseket venni hozzá, ráadásul még a tempósabb séta sem olyan megterherlő az izületeknek, mint mondjuk a kocogás vagy a futás. A természetben, a friss levegőn tett séta pedig nemcsak a testünkre, hanem a szellemünkre is kiemelkedően jó hatással van!

A Virginiai Egyetem oktatója, Art Weltman szerint a "gyors tempójú séta egészséges táplálkozással kombinálva rendkívül hatékony" módszer, ha fogyni szeretnénk, sőt a séta pozitívan befolyásolja a mentális egészségünket, az alvás minőségét, a memóriaműködést, segíthet enyhíteni a depresszió tüneteit és csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.

A gyors tempójú gyaloglás segíthet eltüntetni a hasi zsírt

Az egyik legkellemetlenebb dolog az úszógumi, és ettől a legnehezebb megszabadulni. A gyors tempójú séta azonban segíthet a fogyásban, ledolgozni a hasi zsírszövetet, amely a 2-es típusú cukorbetegség és különféle szív- és érrendszeri panaszok kockázati tényezője.

Ha nincs időnk és a pénztárcánk sem engedi meg, hogy edzőterembe járjunk, akkor próbálkozzunk meg a gyaloglással. Nem kell rögtön hatalmas távokat kirándulni az erdőben, elég ha a munkába vagy az iskolába menet egy-két megállóval hamarabb leszállunk a tömegközlekedésről és sétára váltunk.

Edzésterv sétához

Heti három nap, napi 30 perc séta segítheti a fogyást. Kezdetben sétáljunk abban a tempóban, ahogy rendesen közlekedünk, majd fokozatosan emeljünk a tempón. Figyeljük a testünk jelzéseit és csak addig gyorsítsunk, ameddig bírjuk, azonban a fogyás érdekében szükség van arra, hogy ne csak sétálgassunk, hanem egyszer-kétszer gyorsabb tempóban gyalogoljunk. Ez a tempó személyenként eltérő.

Első nap:

  • Bemelegítés: 5 perc laza séta
  • Edzés: 30 perc séta egyenletes tempóban
  • Levezetés: 5 perc laza séta

Második nap:

  • Bemelegítés: 5 perc laza séta
  • Edzés: 5x5 perc erősebb tempójú séta, közben 1-1 perc laza sétával
  • Levezetés: 5 perc laza séta

Harmadik nap:

  • Bemelegítés: 5 perc laza séta
  • Edzés: 10x2 perc erősebb tempójú séta, közben 1-1 perc laza sétával
  • Levezetés: 5 perc laza séta

A többi napon először még pihenjünk, majd fokozatosan növelhetjük a sétás edzésnapok számát, esetleg kiegészíthetjük más mozgásformával. A sétánkat tudjuk színesíteni a lépéshossz növelésével, emelkedők beiktatásával, a terepviszony és a helyszín változtatásával, vagy a farizmok összeszorításával, azaz megdolgoztatásával – olvasható a Health cikkében.

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss