Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Gusztustalan, rágcsálók járta sütödét záratott be a Nébih

default user icon
MME
Egy Pest megyei sütöde ellenőrzése során súlyos élelmiszer-biztonsági kockázatot jelentő higiéniai körülményekkel szembesültek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei. A szakemberek az egység tevékenységét azonnal felfüggesztették.

A Dunaharasztiban üzemelő pékség több helyiségében a padló, az eszközök, a berendezések egyaránt szennyezettek voltak. Az alapanyagraktárban rágcsáló jelenlétére utaló nyomokat is találtak a szakemberek. Az élelmiszer-hulladék, a selejtnek minősített termékek kezelése nem volt megfelelő sem az üzemben, sem azon kívül. Emellett az egység több helyiségében élelmiszert tároltak a padlón - írja a Nébih.

A sütödében számos helyen szennyezett partvisokat, lapátokat tároltak az élelmiszerek közvetlen környezetében, az eszközmosogató helyiség padlóján pedig egy szennyes, gusztustalan folyadékkal teli felmosó vödör állt. Az egyik hűtőkamrában két vödörnyi jelöletlen, teljes mennyiségében penészes alapanyagot (reszelt alma és meggytöltelék) találtak a szakemberek.

További súlyos élelmiszer-biztonsági hiányosságként értékelték az ellenőrök, hogy a termelőtérben található kézmosó üzemképtelen, a mosdókagyló takarítatlan volt, a lefolyó eldugult. Az öltözőben az egyik kézmosó szennyvíz elvezető csövét nem kötötték be a csatornahálózatba, ezért a víz közvetlenül a padlóra folyt. A zuhanyozó és a mellékhelyiségek is rendkívül szennyezettek voltak.

A már említetteken túl több további helyen sem voltak adottak a higiénikus kézmosás feltételei a fertőtlenítő hatású kézmosó folyadék, papír kéztörlő, hulladéktároló edény hiányában.

A Nébih az egység tevékenységét azonnali hatállyal felfüggesztette. Emellett a hatóság 14 tétel, mindösszesen 713 kg nem nyomon követhető élelmiszert a forgalomból azonnali hatállyal kivont, illetve forgalomba hozatalát megtiltotta és elrendelte hatósági zár alá vételüket.

Az egység az élelmiszer-higiéniai és élelmiszer-biztonsági hiányosságok kijavítása után, a hatóság kedvező eredményű helyszíni szemléjét követően folytathatta a tevékenységét. Az eljárás és a bírság megállapítása folyamatban van. 

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss