Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Gruyegrave, a világ legjobb sajtja

default user icon
SB
A Gruyegravere tényleg annyira finom, hogy a világ legnagyobb sajtversenyén eddig már négy alkalommal nyert - és ezzel egyedülálló a sajttörténelemben. Fantasztikus sajt Svájcból, érdemes kipróbálni és megismerkedni vele.
Milyen a Gruyère?

A Gruyère (ejtsd grüjer) egy sárga színű, tehéntejből készülő félkemény sajt. 2001 óta eredetvédett svájci sajtfajta. Karaktere, sós íze attól függ, mennyi ideig érlelték. A fiatalabb (5 hónap) fajták kicsit diósabb jellegűek, az idősebb (akár 1 év) Gruyère sajtok összetettebb ízűek. Nagyon hasonlít hozzá a Comté és a Beaufort.

Honnan származik?

Nevét a svájci Gruyères (ejtsd: grüjer) városkáról és kantonról kapta. Ez a kicsi, festői város az Alpoktól északra egy hegy tetején, a Szajna partján fekszik 810 méter magasan. Körbe-körbe legelők veszik körül, ahol mesekönyvszerű a rengeteg tehén látványa a harsogóan zöld háttérben. Nem véletlen a sok tehén, Gruyères kevesebb, mint kétezer lakójának nagy része a sajtkészítésből él. Ha idelátogattok, mindenképpen nézzétek meg a sajtgyárat, és ne hagyjátok ki az 1200-as évek végén épült várat se. Érdekesség, hogy Gruyere kanton címere fekete és fehér színű, állítólag a fekete-fehér tehenek miatt.

Hogy készül a Gruyère?

10 liter tehéntejből egy kiló Gruyère készül. A tejet a gazdaságok nagyon részletesen előírt szabályok szerint termelik. A tehén nem fogyaszthat sem erjesztett élelmiszert, sem silót. A komoly minőségi követelményeknek megfelelő a tejet melegítik, hőkezelik, alvasztják, majd formázzák. A sajtot egy barlang mikroklímájának megfelelő 13-14 fokos kb. 95%-os páratartalmú helyiségben érlelik. Ha a páratartalom alacsonyabb lenne, a sajt kiszáradna. Többféle Gruyère sajt is kapható Svájcban, ráadásul jóval olcsóbban, mint itthon. Nyáron még friss Gruyère-t is találunk.

Mire használjuk a konyhában?

Gyorsan olvad, nagyon finom fondüben, de sütéshez is jól használhatjuk. Isteni a franciák melegszendvicsében, a Croque Monsieur-ben (ejtsd: krókmöszjő). Sajtszuflékban, gratinírozott ételekben is kiváló. Kipróbálhatjuk sajtszószban, de ebből készül például ez az izgalmas francia muffin is. Nem olcsó sajt, viszont nagyon karakteres, így kevés is elég ahhoz, hogy karaktert adjon ételeinknek. Cikkünk végén sajtleves és sajtos makaróni recepteket is találtok! Ha sajttálat készítünk, semmiképpen ne hagyjuk ki belőle a Gruyère-t. Nagyon finom aszalt és friss gyümölcsökkel is.

Hogyan tároljuk?

A Gruyère félkemény sajt, gyorsan kiszárad, ezért csak annyit vegyünk, amennyit felhasználunk, és azt is tartsuk légmentesen elzárva, hűtőben.

Snidlinges sajtleves

Hozzávalók:
1 fej vöröshagyma
6 dkg vaj
5 dkg finomliszt
5 dl zöldségleves
5 dl tej

bors
1 csipet őrölt kömény
20 dkg Gruyère sajt
1 nagy csokor snidling
2 szál újhagyma

Elkészítés: A hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk, és a vajon üvegesre pároljuk. A liszttel megszórjuk, és kevergetve addig sütjük, amíg aranysárga lesz. A zöldséglevest és a tejet apránként beleöntjük, közben állandóan kevergetjük, nehogy összecsomósodjon. Sóval, borssal, köménnyel ízesítjük, és lefedve kis lángon 30 percig főzzük.Közben a sajtról a kérget levágjuk, a sajtot finomra reszeljük. Az újhagymát megtisztítjuk, alaposan megmossuk, és világoszöld részével együtt felaprítjuk. A sajt 1/3-át a levesbe szórjuk, és kevergetve feloldjuk benne. A maradék reszelt sajtot a snidlinggel meg az újhagymával összekeverjük, előmelegített tányérokba rakjuk, majd a levest rámerjük.

Tejszínes-sajtos makaróni

Hozzávalók:
2 személynek:
20 makaróni
1 gerezd fokhagyma, kettévágva
2 evőkanál olvasztott vaj
1 és 1/4 csésze tejszín
2 csésze reszelt Gruyere sajt
1/2 teáskanál só
1/4 teáskanál őrölt feketebors
1/3 csésze száraz zsemlemorzsa

Elkészítés: Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Főzzük meg a makarónit szokás szerint, sós vízben. Míg a makaróni fő, egy sütőedényt dörzsöljünk be a vágott fokhagymával, majd az olvasztott vajjal kenjük jól ki a tepsi belsejét.
Öntsük a lecsepegtetett makarónit az előkészített tepsibe. Keverjük össze a tejszínt, 1,5 csésze reszelt sajtot, sót, borsot, öntsük a tésztára, forgassuk össze. Szórjuk a zsemlemorzsát és a megmaradt sajtot a tetejére, és tehetünk még rá ízlés szerint egy kis kockázott bacont is.
Toljuk forró sütőbe 20-25 percre, ezután kapcsoljuk a sütőt grillre, és kb. 3 perc alatt pirítsuk meg a tetejét.

Legjobb sajtos receptek >>>

Ezek is érdekelhetnek

Friss