Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Grillre fel! - 2. rész: A bogrács, a batyu és a tárcsa

Bár grillezni, bográcsolni, tárcsán sütni egész évben lehet, azért az igazi grillszezon mégiscsak a kora nyárral indul. Minden, amit a szabadtűzi fűzésről tudni érdemes. Második rész.
Éljen a bogrács!

Szabad tűzön szinte bármit el lehet készíteni. A bogrács tökéletesen alkalmas különféle gazdag levesek vagy egytálételek elkészítésére. Jóféle gulyásleves, pörkölt, lecsó, halászlé vagy épp slambuc kerülhet az üstbe, de ettől eltérő, más típusú egytálételeket is jól elkészíthetünk a bográcsban. Bográcsban főzni viszonylag egyszerű, ha néhány alapszabályt betartunk. A bográcsot helyezzük magasra, így kényelmesebb is főzni, a tűznek is van tere és kisebb eséllyel ég le az alja. A bográcsban lévő ételt gyakorta mozgassuk meg, ez nem feltétlen jelent keverést, azt is jó, ha a bográcsot kicsit megforgatjuk.

Kedvencünk, a tárcsa

A bográcshoz hasonlóan könnyen süthetünk az úgynevezett tárcsában is, amely eredetileg boronatárcsából készült, de ma már sokféle, semmilyen gazdasági előélettel nem rendelkező változata ismert. A tárcsa többféle fogás elkészítésére is alkalmas. Szélein nagyon jól süthetőek a különféle húsok és szelet zöldségek, az enyhén lejtő tárcsa közepében összegyűlő olajban más finomságokat süthetünk, például a húshoz köretnek kínált krumplit. A grillel ellentétben a tárcsán szaftosabbra sül a hús, nem szárad ki, s wokra emlékeztető alakja és működési elve miatt nagyon jól lehet benne kisebb-nagyobb adag egytálételeket is készíteni. Kedvelt a tárcsán készített slambuc, túrós csusza vagy épp a krumplis tészta is.

Mi kerülhet a grillre?

A klasszikus faszenes vagy gázos grillen rengetegféle ételt készíthetünk. A húsoktól kezdve egészen a sajtokig és a különféle alufóliába csomagolt, batyuba tett fogásokig nagyon széles a paletta. A legegyszerűbb és legjobb alapanyag a tarja, amelynek olyan zsírtartalma van, ami biztos, hogy omlós eredményt ad. Ennél szárazabb, zsírtalanabb húsokkal is lehet dolgozni, de ezeket a grillre kerülés előtt érdemes bepácolni. A pác nem csak a zsiradékot adja a húshoz, hanem az aromákat is. Az olajos pácban érő húst nyugodtan hagyhatjuk egy egész napot a hűtőben, hogy az ízek alaposan átjárják.

A húsok mellett süthetünk halat, illetve déli szomszédainktól ellesve különféle fűszeres vagy kevésbé fűszeres fasírozottat is a grillre rakhatunk. A többféle húsból születő csevapcsicsa vagy a szerb pljeskavica mind-mind jó kiindulópont lehet a saját húspogácsánk megalkotásában. A fűszerezés mellett itt is érdemes odafigyelni a felhasznált alapanyagok zsírosságára, s adott esetben egy kis szalonnával pótolni azt.

A zöldségeket és sajtokat is kitűnően lehet grillezni. A nyár nagy slágere a cukkini, de emellett tököt, patisszont, padlizsánt, karfiolt, paprikát, sőt paradicsomot is grillezhetünk. A zöldségek grillezése előtt a felületet érdemes kis olajjal bekenni, illetve a zöldségeket grilltálcára is ültethetjük. A sajtok közül a kifejezetten grillezésre javasolt sajtokkal célszerű dolgozni, ezek jó eséllyel nem fognak ráfolyni a parázsra és ráégni a grillrácsra. A halloumi nagyon jó választás lehet, de néhány kemény sajttal is tehetünk kísérleteket. A sajtokat is nyugodtan bepácolhatjuk, kellemes és izgalmas eredményt kapunk a végén.

Batyuk a grillen

A batyuba, azaz olajjal vékonyan kikent grillfóliába csomagolt ételek esetében szabadabb kezet kapunk. Itt nem számít, hogy folyós-e a sajt, hogy kellően zsíros-e a hús, a batyu megvédi az összetevőket és a benne képző gőz segít hogy minden puha és szaftos maradjon. A batyukba szinte bármi kerülhet, húsok, zöldségek, gombák, halak. Arra ügylejünk, hogy nem túl nagy darabokat próbáljuk ezzel a módszerrel megpárolni, inkább kisebb falatokban kerüljenek az alapanyagok a csomagba. A batyukba tehetünk friss zöld fűszereket, szeletnyi citromot és a lezárás előtt kevés borral, ciderrel is meglocsolhatjuk a kompozíciónkat. Töményebb alkohollal biztonsági okokból nem érdemes kísérletezni.

A fólia nem csak batyunak remek, a vastagabb fóliát grilltálca helyett is alkalmazhatjuk, így az ételek biztosan nem égnek meg, csak átsülnek rajta. Ebben az esetben is érdemes minimális mennyiségű olajjal megkenni azt a felületet, ahová a sütni kívánt alapanyag kerül. Fóliába csomagolva süthetünk még krumplit is, ezt a hamvadó parázsba dobhatjuk. Vigyázzunk hamar meg tud égni!

A grillre kerülő ételeknek nagyon jól állnak a friss zöld fűszerek, amelyek mediterrán hangulatot csempésznek a fogásainkba. A legkedveltebbek a kakukkfű, a rozmaring, petrezselyem, bazsalikom és az oregánó, de kipróbálhatjuk a keleties ízvilágot hordozó koriandert, vagy citromfüvet is.

Ezek is érdekelhetnek

Friss