Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Mennyi hús és köret kell? Minden egy tökéletes grillpartihoz!

Végre itt a nyár, a barátokkal töltött minőségi kikapcsolódás és a hosszúra nyúló grillpartik ideje. Grillezni mindenki szeret, kis szerencsével bárhogy alakul a buli, jól fogjátok érezni magatokat, de ha az a terv, hogy a dolgok flottul menjenek, az étel jó legyen, a hangulat nemkülönben, nem árt, ha átgondolsz pár dolgot, így a buli közepén nem érhetnek meglepetések, nem kell majd italért szaladgálni a kisközértbe, vagy faszénért a benzinkútra, mert pont nem volt elég.

Egy kerti sütögetésnek az a fő célja, hogy együtt legyünk és, hogy mindenki egyformán jól szórakozzon, beleértve a házigazdát is, ezért az előre tervezés, mint minden bulinál, itt is kiemelten fontos.

A buli előtti napokban

Tervezd meg a menüt! Írj listát alapanyag mennyiségekről, beszerzendőkről, felszerelésről, az előkészítés menetéről és idejéről! Gondold át, mikor, hol, és melyik alapanyagokból mennyit kell vásárolni! Vedd figyelembe a vendégek összetételét. Mennyi gyerek lesz? Lesznek vegák, vegánok? Mennyien isznak majd alkoholt? Ki fogyózik? Lesz igény desszertre? A listát kezdd el időben írni, és ha eszedbe jut valami, azt azonnal írd hozzá! A buli előtt aztán haladj végig a listán, pontról pontra, hogy minden flottul menjen!

Az étel mennyisége

A legtöbb házigazda állandó parája az, hogy a vendégek nem fognak jóllakni, és emiatt hajlamosak vagyunk igencsak túltolni a mennyiségeket. Egy grillpartin több fajta hús, köret és saláta is van, így semmiképp ne úgy számoljunk, mintha mindenből egy egész adagot venne mindenki, hanem az összképet nézzük, az étel összmennyiségét, és azt osszuk le a vendégszámra.

Húsból vendégenként nagyjából összesen 200 grammal kalkuláljunk, ha egy kicsit fölé lövünk, az nem baj, de ne induljunk ki abból, hogy MINDENKI eszik majd egy szelet csirkét, egy szelet tarját, egy szelet steaket, egyet-egyet az összes fajta grillkolbászból, meg a hamburgerből is, mert nem fognak!

Köretek

A húsok mellé gyakran készülnek egyéb köretek, krumpli, hagyma, padlizsán, cukkini, laposkenyér, de miután vannak saláták is bőven, ezekből elég egy kisebb mennyiség, mint amit elsőre gondolnánk.

Az előkészítés

Írj ütemtervet! Készíts elő mindent még bőven a vendégek érkezése előtt! Pácold be a húsokat, csináld meg a mártásokat, tisztítsd meg és vágd fel a zöldségeket a salátákhoz és a sütéshez, keverd össze a salátaönteteket és ha lesznek, akkor készítsd el, elő a desszerteket is.

A dekoráció

Hol lesz a buli? Napközben lesz? Este? Ha este, gondoskodj megfelelő világításról. Legyen elég fény, és hangulatfény, mécses, fényfüzér, fáklya stb. hiszen nem jó, amikor nem látjuk, mint eszünk.

Szúnyogriasztó

Nincs rosszabb, mint amikor az amúgy tökéletes bulit a vérszívó dögök szabotálják. Tegyél ki a vendégeknek pár flakon szúnyogriasztót, így nem érhet titeket kellemetlen meglepetés az alkonyat leszálltával!

A zene

Minden buli jobb zenével, és szerencsére már mindenkinek vannak hordozható hangfalai. Ügyelj, arra, hogy rendesen fel legyenek töltve, de csak annyira bömböltesd a zenét, ami a szomszédság toleranciaküszöbébe még belefér!

A grillsütő

Egy átlagos méretű grillen meg tudunk sütni mindent egy akár 20 fős társaságnak, de a sütögetés így sok időt fog igénybe venni, így nagyobb társaságoknál szerezzünk nagyobb grillt, vagy pár kisebbet. Mindig ellenőrizzük a buli előtt, van-e elég gáz, faszén vagy brikett, valamint nem fogyott-e el a begyújtó kocka vagy folyadék. Jó, ha beszerzünk párezer forintért egy begyújtó kéményt is, hiszen az nagyban megkönnyíti a tűzrakást. A tüzet kezdjük időben megcsinálni, hiszen az étel a parázson sül a legjobban, sose tegyük a még lángoló faszénre, ahhoz pedig, hogy a parázs jó legyen, még egy gyakorlott tűzrakónak is kelleni fog 20-30 perc.

A felszerelés

Legyen nálad elég tűzálló grillfelszerelés, húscsipesz, fogó és lapát, hiszen a műanyag kisvillával nem fogod tudni forgatni a húsokat! Egy kötény és egy pár kesztyű sem árt ilyenkor azoknak, akik a sütögető mellett állnak, némi alufólia, pár vágódeszka, egy guriga papírtörlő és egy éles kés is bármikor kellhet! Gondoskodj megfelelő mennyiségű szemétzacskóról is! Nem árt ha van kötszered és gyógyszered esetleges égések és csípések kezelésére!

A helyszín

Bár egy grillparti kinti esemény, ez nem jelenti azt, hogy a vendégek ne akarnának leülni valahova. Próbálj meg a vendégek számához igazodó mennyiségű asztalt és széket szerezni, ha neked nincs elég, kérj bátran a szomszédtól, de a vendégek is hozhatnak, ha jól állnak hordozható cuccokkal. Nagyobb eseményeknél érdemes sörpadokat és asztalokat is bérelni, ezek olcsóbak, mint gondolnád.

A terítés

Ha nem akarunk egész nap a lakásban mosogatni, vagy tonnányi poharat és tányért szállítani az esemény helyszínére, egy ilyen bulinál bizony jobban járunk az eldobható terítékkel! Legyen elég tényér, pohár, evőeszköz, szalvéta, papírtörlő, nedves törlőkendő és nagyméretű szemeteszsák, amibe a használt tányért a maradékokkal együtt egy mozdulattal kidobhatod.

Az egyéb tálak

A salátákat és húsokat tedd rendes tálakra vagy edényekbe. Ha sok salátád van, bátran kérj meg pár vendéget, hogy hozzanak salátakiszedő evőeszközt, egy ilyen laza buliba simán belefér, hogy kölcsönkérjünk másoktól ezt meg azt.

Az italok

Fontos, hogy legyen elég behűtött ital, és talán az is, hogy egy grillparti nem az óriási elhajlásokról szól. Legyen nálunk pár hűtőtáska, jégakkukkal, abban elég hideg sör, bor, üdítő a gyerekeknek, esetleg házi limonádé, szörp vagy jeges tea. Gondoskodjunk sör és bornyitóról! Vízből legyen bőven, savas és mentes is, és vegyünk egy zsák jeget, el fog fogyni!

Snackek

Sütögetésekre ritkán jönnek úgy vendégek, hogy minden azonnal kész van, így kisebb falatkákat kínálhatunk nekik, amik lehetnek sós rágcsák vagy zöldségek, mártogatósokkal. A padlizsánkrém, hummusz vagy kéksajtos mártogatós ilyenkor mindig nagy siker. Ne vigyük azonban túlzásba a nasik mennyiségét, hiszen nem az a cél, hogy a vendégek jóllakjanak vele!

Saláták

Egy meleg napon rendezett kerti buliba érdemes olyan salátákat csinálni, amik bírják a meleget, és kicsit „stabilabb” zöldségekből állnak, amik nem szottyadnak össze húsz perc alatt. A coleslaw vagy más káposztasaláta ilyenkor mindig jó megoldás, de egy retro kukoricasalátát, tésztasalátát vagy bármilyen krumplisalátát is nagy szeretettel fogad majd a vendégsereg! A vékony levelű zöldsaláták ilyenkor nem annyira praktikusak, és ha görög salátát, vagy hozzá hasonló salikat csinálunk, azokra csak a legutolsó pillanatban tegyük rá az öntetet, hiszen annak sótartalma vízelvonó hatású, így ha órákkal a buli előtt lesóztuk a zöldséget, túl vizessé válik, mire elfogyasztanánk.

Szószok

Minden jobb szószokkal, így ezekről is gondoskodjunk. Ha nem akarunk bajlódni, elég, ha vannak bolti változatok, mustár, ketchup, majonéz és barbecue szósz, de ha kicsit kreatívabbak vagyunk, készítsünk házilag hamburgerszószt, tzatzikit, csípős vagy fűszeres joghurt, tejföl vagy majonéz alapú mártásokat is, hiszen az ételeket ezek koronázzák majd meg!

Sütési hőfok és idő

Egy kezdő grillező nem biztos, hogy tudja, mikor és mennyi ideig süsse az adott ételt. Mindig várjuk meg, hogy a tűz parázzsá égjen. Az a legjobb, ha a faszenet úgy rendezgetjük, hogy a grillnek legyen meleg és kissé hűvösebb része is, így nagyobb mozgásterünk lesz és könnyebben tudjuk tenni-venni a sütnivalót ide-oda annak érdekében, hogy optimálisan süljön. A marhahúsokat nyugodtan hagyhatjuk angolosan, de a csirkét, disznót és egyéb húsokat bizony fontos alaposan átsütnünk! Ehhez ügyeljünk arra, hogy a grill ne legyen túl forró, mert akkor úgy járhatunk, hogy miközben a hús külseje már szénné égett, a belseje még mindig nyers.

Élelmiszerbiztonság

Grillezni rendszerint kinn szoktunk nyáron, a nagy melegben, így, ha nem akarjuk, hogy a vendégsereg ilyen-olyan hasfájásokkal távozzon a buliból, fokozottan kell ügyelni az alábbiakra:

  1. A húsokat a lehető legtovább tároljuk hűtőszekrényben, és tényleg csak akkor vigyük ki a tűz mellé, amikor fel akarjuk használni. Ha nagyon sok a vendég, és van rá lehetőség, egyszerre csak kisebb adagokat vigyünk ki.
  2. Bár nagy híve vagyok a házi majonéznek, a nyers tojás miatt nyári bulikon sokkal biztonságosabb bolti változatot használni a salátákhoz vagy szószokba.
  3. Ha a buli végén megmaradt egy kis hal vagy hús, mérlegeljünk. Mennyi ideig állt a melegben? Mennyire romlandó? (A darált húsokkal és friss halakkal különösen érdemes vigyázni!) Ha nem sokáig, vagy nem volt nagy kánikula, a következő napi morzsabulin még megehetjük, de ha órákig állt a 40 fokban inkább dobjuk ki! A megmaradt húsokat már nefagyasszuk le, fogyasszuk el őket minél hamarabb!

A buli vége

Bárhol tartottad a bulit, takaríts ki és pakolj el rendesen! Dobd ki a szemetet, töröld le az asztalt, hagyj mindent úgy, ahogy találtad és semmiképp ne hagyj kinn ételmaradékot sem! A grillekben ne hagyd a szenet parázslani, mindenképp oltsd el teljesen mielőtt elhagynád a helyszínt, nehogy egy széllökés tüzet vagy más balesetet okozzon!

Ha így indulsz neki, megígérhetem neked, hogy tökéletesen sikerül majd a grillpartid és nem csak a vendégeid, de te is remekül szórakozol majd!

Ezek is érdekelhetnek

Friss