A grillezés egészen biztosan nem lehet tökéletes, ha sütés előtt nem pácoljuk be a húsokat. Erre persze nemcsak azért van szükség, hogy ízletesebb legyen a hús, hanem azért is, mert a különböző pácoknak köszönhetően omlósabb is lesz, és sütés közben sem szárad. S hogy milyen pácokat használjunk?
Nos, boltban is vásárolhattok többfélét is akár, de mi mindenképpen javasoljuk, hogy készítsetek otthon saját kezűleg. Hogy igazán finomak legyenek a grillezett ételek, 4 különleges pácreceptet gyűjtöttünk össze. Azt is eláruljuk, hogy melyik milyen húsféléhez illik a legjobban. Íme! Készítsétek el, próbáljátok ki mindet!
1. Citromos-zsályás pác: halfélékhez és zöldségekhez
Hozzávalók (150 ml-hez):
- 1 db citrom
- 4 ek. olívaolaj
- 2 ek. mustár
- 10 db zsályalevél
- 1 fej vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 tk. egész fekete bors
Elkészítése:
Keverjük össze a citrom lereszelt héját és kifacsart levét az olívaolajjal, a mustárral, a zsályalevelekkel, a megtisztított, finomra vágott vörös- és a meghámozott, átnyomott fokhagymával, továbbá a durvára tört borssal. Pácoljuk a keverékben a halat vagy a zöldségeket legalább 20-30 percig.
2. Sörös pác: marha-, sertés- és csirkehúshoz
Hozzávalók (275 ml-hez):
- 250 ml barna sör
- 2 ek. olaj
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 tk. szárított oregánó
- frissen őrölt bors
Elkészítése:
Keverjük össze a sört, az olajat, a megtisztított, finomra vágott fokhagymát és a szárított oregánót. Ízlés szerint borsozzuk meg a keveréket. Pácoljuk benne a húsokat legalább 30 percig.
3. Tandoori pác: húsokhoz, halakhoz, tengeri herkentyűkhöz
Hozzávalók (250 ml-hez):
- 250 g natúr joghurt
- 1 ek. olaj
- 40 g friss gyömbér
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 ek. édes-nemes paprika
- 1 tk. őrölt kurkuma
- 1 tk. római kömény
- 2 tk. tengeri só
- 1/2 tk. Cayenne-bors
Elkészítése:
Keverjük össze a joghurtot az olajjal, a meghámozott, finomra reszelt gyömbérrel, a megtisztított, átnyomott fokhagymával, a pirospaprikával, az őrölt kurkumával, a durvára tört római köménnyel, a sóval és a Cayenne-borssal. Pácoljuk a keverékben a húst 1 órán keresztül.
4. Mézes-mustáros pác - húsokhoz, halakhoz, zöldségekhez
Hozzávalók (200 ml-hez):
- 8 ek. mustár
- 4 ek. méz
- 2 ek. olívaolaj
- 1 tk. currypor
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 db citrom lereszelt héja
- 1/4 tk. Cayenne-bors
Elkészítése:
Keverjük össze a mustárt a mézzel, az olívaolajjal, a curryvel, a megtisztított, átnyomott fokhagymával, a citrom lereszelt héjával és a Cayenne-borssal. Pácoljuk benne a húst 30 percig.