Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

4 isteni grillpác, amit a kerti partin ki kell próbálnod!

A grillezés előtti pácolás lényege, hogy a magas hőmérsékleten hőkezelt húsokat, halakat, zöldségeket ízesítsük, és főleg a vastagabb szelet húsok esetében: puhítsuk. Persze nem mindegy, hogy mit, mivel kezelünk, így most mutatunk 4 olyan receptet, amivel káprázatos grillfogásokat alkothatsz!

A grillezés egészen biztosan nem lehet tökéletes, ha sütés előtt nem pácoljuk be a húsokat. Erre persze nemcsak azért van szükség, hogy ízletesebb legyen a hús, hanem azért is, mert a különböző pácoknak köszönhetően omlósabb is lesz, és sütés közben sem szárad. S hogy milyen pácokat használjunk?

Nos, boltban is vásárolhattok többfélét is akár, de mi mindenképpen javasoljuk, hogy készítsetek otthon saját kezűleg. Hogy igazán finomak legyenek a grillezett ételek, 4 különleges pácreceptet gyűjtöttünk össze. Azt is eláruljuk, hogy melyik milyen húsféléhez illik a legjobban. Íme! Készítsétek el, próbáljátok ki mindet!

1. Citromos-zsályás pác: halfélékhez és zöldségekhez

Hozzávalók (150 ml-hez):

  • 1 db citrom
  • 4 ek. olívaolaj
  • 2 ek. mustár
  • 10 db zsályalevél
  • 1 fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2 tk. egész fekete bors

Elkészítése:

Keverjük össze a citrom lereszelt héját és kifacsart levét az olívaolajjal, a mustárral, a zsályalevelekkel, a megtisztított, finomra vágott vörös- és a meghámozott, átnyomott fokhagymával, továbbá a durvára tört borssal. Pácoljuk a keverékben a halat vagy a zöldségeket legalább 20-30 percig.

2. Sörös pác: marha-, sertés- és csirkehúshoz

Hozzávalók (275 ml-hez):

  • 250 ml barna sör
  • 2 ek. olaj
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 tk. szárított oregánó
  • frissen őrölt bors

Elkészítése:

Keverjük össze a sört, az olajat, a megtisztított, finomra vágott fokhagymát és a szárított oregánót. Ízlés szerint borsozzuk meg a keveréket. Pácoljuk benne a húsokat legalább 30 percig.

3. Tandoori pác: húsokhoz, halakhoz, tengeri herkentyűkhöz

Hozzávalók (250 ml-hez):

  • 250 g natúr joghurt
  • 1 ek. olaj
  • 40 g friss gyömbér
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 ek. édes-nemes paprika
  • 1 tk. őrölt kurkuma
  • 1 tk. római kömény
  • 2 tk. tengeri só
  • 1/2 tk. Cayenne-bors

Elkészítése:

Keverjük össze a joghurtot az olajjal, a meghámozott, finomra reszelt gyömbérrel, a megtisztított, átnyomott fokhagymával, a pirospaprikával, az őrölt kurkumával, a durvára tört római köménnyel, a sóval és a Cayenne-borssal. Pácoljuk a keverékben a húst 1 órán keresztül.

4. Mézes-mustáros pác - húsokhoz, halakhoz, zöldségekhez

Hozzávalók (200 ml-hez):

  • 8 ek. mustár
  • 4 ek. méz
  • 2 ek. olívaolaj
  • 1 tk. currypor
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 db citrom lereszelt héja
  • 1/4 tk. Cayenne-bors

Elkészítése:

Keverjük össze a mustárt a mézzel, az olívaolajjal, a curryvel, a megtisztított, átnyomott fokhagymával, a citrom lereszelt héjával és a Cayenne-borssal. Pácoljuk benne a húst 30 percig.

Ezek is érdekelhetnek

Friss