Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Grillezett padlizsánok olívakrémes mártogatóval

5/5
45 perc
mester
átlagos
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • 4 kisebb méretű padlizsán (kb. 15-20 dkg/db)
  • A páchoz:
  • 1/2 dl olívaolaj
  • 1/2 citrom leve
  • 1 teáskanál tengeri só
  • 1 kávéskanál őrölt rozmaring (a friss még jobb)
  • 1 kávéskanál morzsolt oregánó
  • 1 dundi gerezd fokhagyma
  • Az olívakrémes mártogatóhoz:
  • 1 közepes cukkini finomra reszelve (kb. 25 dkg)
  • 2 db nagyobbacska paradicsom, meghámozva, kimagozva
  • 2 szál újhagyma
  • 1 kis gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál sűrített paradicsompüré
  • 1 evőkanál fekete olívakrém
  • 1 teáskanál tahina
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • 1 evőkanál vörösborecet
  • bors
  • kakukkfű

Elkészítés

Elkészítés: Először a páclevet készítem el, ami annyiból áll, hogy az olajat és a citromlevet tálba öntöm, a fokhagymát fokhagymanyomón átnyomom, fűszerezem, alaposan elkeverem.

A padlizsánok végeit levágom, majd csíkokban meghámozom, vagyis kb. 1 cm-es csíkokban úgy távolítom el a héját, hogy nagyjából 1 cm-ként marad is rajta héj. Mindegyikből 1-1 cm vastag szeletet vágok hosszában. Egy kenőecsettel minden padlizsánra kenek a pácléből, majd egymásra helyezem a megkent padlizsánszeleteket. Amíg érlelődnek, elkészítem a mártogató szószt.

Ehhez a cukkinit alapos mosás után almareszelőn finomra reszelem. A hagymákat a zöld részükkel együtt apróra vágom. A paradicsomokat leforrázom, meghámozom, kiskanállal eltávolítom a magjukat, a levet felfogom, a húst apróra felkockázom. A petrezselymet a paradicsompürével, a paradicsom levével és a tahinával botmixerrel krémesítem.

Az apróra vágott hagymát, az átpréselt fokhagymát, valamint a reszelt cukkinit zsiradék nélkül serpenyőbe teszem, kb. 5 perc alatt megpárolom. A még meleg cukkinis keverékhez keverem a fűszereket, a paradicsomkockákat, az olívakrémet, valamint a petrezselymes-paradicsompürés krémet, hozzáadom az ecetet. Ha szükséges, még fűszerezem, a sóval azonban mértékletesen érdemes gazdálkodni, mert az olívakrém eleve sós. Olajat is tartalmaz épp elegendő mennyiségben, külön olajra már nincs szükség. Az egészet alaposan összekeverem. Hagyom teljesen kihűlni, majd hűtőbe teszem.

Amíg a mártogató szósz hűl, felforrósítom a grillt, szép egymás után ráteszem a pácolt padlizsánszeleteket, 6-8 perc alatt omlósra sütöm, a felesleges nedvességet papírtörlővel felitatom. Tálra szedem, a mártogatót mellé kínálom. Friss kenyérrel remek előétel, könnyű vacsora.

Megjegyzés



További érdekességeket és fotókat a recepttel kapcsolatban Habliliom blogjában találsz! - Habliliom

Ezek is érdekelhetnek

Friss