Ha erre figyelsz grillezés közben, garantáltan nem betegíted meg a családodat

A grillezés az egyik legegészségesebb módja a húsok elkészítésének, hiszen minimális zsiradék felhasználásával lehet mennyien finom ételeket készíteni. Nem mindegy azonban, hogyan készítjük elő az alapanyagokat és meddig sütjük, ugyanis könnyen létrejöhetnek olyan anyagok, amik elfogyasztva károsak lehetnek!

Amint beköszönt a jó idő, sokan azonnal felállítják a bográcsot vagy kitolják a grillt a kertbe és egészen az őszig odakint a szabadban készítik a finom fogásokat. Egy grillsütőben nemcsak húsokat és halakat, zöldségeket vagy sajtokat süthetünk, hanem bizony péksüteményeket is! Nem árt azonban odafigyelni néhány dologra, ugyanis az egyik legegészségesebbnek tartott főzési-sütési technika, azaz a grillezés is rejt magában veszélyeket!

Miért lehet veszélyes a grillezés?

Amellett, hogy megégethetjük magunkat, a grillezés más miatt is veszélyes lehet az egészségünkre. A grillezés során ugyanis rákkeltő anyagok keletkezhetnek, melyek közül a legjelentősebbek a heterociklusos aromás aminok és a policiklusos aromás szénhidrogének.

Ezek az anyagok akkor képződnek, amikor a hús magas hőmérsékleten, közvetlen láng felett sül, vagy ha a zsír és a hús leve a tűzbe csöpögve füstöt képez, amely visszaszáll a húsra – írja az egeszsegeseletmod.hu. A heterociklusos aromás aminok a húsban lévő kreatin, cukrok és aminosavak reakciójakor keletkeznek magas hőmérsékleten, míg a PAH-ok a szerves anyagok, például a zsír égésekor alakulnak ki.

Mindkét fent említett vegyület képes lehet növeli a rákos betegségek kialakulásának kockázatát. Kutatások szerint a kulcs a sütés közbeni hőmérséklet és a sütés időtartama, ezért kimondottan fontos, hogy az alapanyagokat megfelelően előkészítsük és jól grillezzünk.

Hús előkészítése és pácolása grillezéshez

A hús megfelelő előkészítése és pácolása segíthet megakadályozni, hogy létrejöjjenek a káros vegyületek. A grillezni kívánt húsokról szedjük le a felesleges zsírt és vágjuk fel a húsokat kisebb szeletekre, azok ugyanis hamarabb elkészülnek, mint a vastagabb darabok, így kevesebb időt tölt az alapanyag közvetlen hőnek kitéve.

A húson a pác védőréteget képezhet, ezzel is segítve, hogy ne jöjjenek létre a betegséget okozó vegyületek. A savas pácok, melyekbe citromlé, ecet, joghurt vagy mustár kerül, omlóssá teszik a húsokat, ezzel is lerövidítik a sütési időt. A pácba kerülő fűszerek, melyek gyógynövényként is hatásosak, szintén segíthetnek megakadályozni a káros vegyületek képződését.

Hús grillezése, technikák és megfelelő hőmérséklet

Gyakran hallani, hogy az égett részek fogyasztása rákot okozhat, legyen szó pirítósról, sült húsról vagy pirult halbőrről, hosszú távon nem egészséges ezek elfogyasztása. Annak érdekében, hogy elkerüljük, hogy megégjen a grillen a hús, a sajt, a zöldség vagy a hal, ki kell választani a megfelelő technikát!

  • Indirekt grillezés: Használjunk az indirekt grillezési technikát, amely során a hús nem közvetlenül a láng felett, hanem mellette sül. Ez csökkenti a hús hőmérsékletét és a zsír égését.
  • Alacsonyabb hőmérsékleten való sütés: Próbáljunk alacsonyabb hőmérsékleten grillezni. A magas hőmérséklet elősegíti a heterociklusos aromás aminok képződését, ezért a közepes vagy alacsony hőmérséklet használata javasolt.
  • Elősütés: A hús előzetes megsütésével lerövidíthetjük a grillezési időt és csökkenthetjük a rákkeltő anyagok kialakulásának esélyét.
  • Forgatás: A hús gyakori forgatása nemcsak az egyenletes sütést biztosítja, hanem jelentősen csökkentheti a rákkeltő vegyületek képződését is.
  • Zsírmentesítési módszerek: Használjunk alumíniumfóliát vagy csepegtetőtálcát a zsír elvezetésére, hogy az ne csepegjen a tűzbe és ne okozzon füstöt.
  • Grillező rács tisztítása: Tartsuk tisztán a grillező rácsot. A ráégett maradványok és zsírok hozzájárulhatnak a káros vegyületek képződéséhez.
  • Ezekkel a technikákkal nemcsak finomabb, hanem egészségesebb grillezett ételeket is készíthetünk, miközben minimalizáljuk a rákkeltő anyagok jelenlétét.

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss