Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így grillezz alufólia nélkül! Tippek, hogy mivel helyettesítsd

Az alumíniumtálca és a fóliabatyu grillezéskor megvédi az ételt a parázsba pottyanástól, továbbá megakadályozza, hogy a zsiradék a parázsra csepegjen, ám helytelen használat esetén káros lehet az egészségünkre. Ismerd meg a biztonságos és környezetbarát megoldásokat!

Kerüld el, hogy a fólia savas hozzávalókkal (pl. nyers paradicsommal, rebarbarával, almával) érintkezzen, mert ezek kémiai reakcióba léphetnek az alumíniummal. Fontos továbbá, hogy az alutálcán vagy -batyuban grillezett húst, halat, zöldséget és gyümölcsöt csak a sütés végén ízesítsd sóval, illetve citromlével.

Természetes alternatíva

Bugyoláld káposzta-, mángold-, rebarbara- vagy szőlőlevélbe a grillezésre előkészített halat, zöldséget, sajtot! A kemény leveleket előzőleg érdemes blansírozni (lobogó vízben nagyon rövid ideig előfőzni, majd jéghideggel azonnal leöblíteni).

Friss vagy fagyasztott banánlevelet is beszerezhetsz ázsiai élelmiszerboltokból és egyes delikátesz-üzletekből. Ez megóvja az alapanyagokat a közvetlen hőtől és nem engedi elveszni a bennük lévő nedvességet, így az étel nem szárad ki. Kiváló halhoz, mert a rácsra terítve meggátolja a leragadást, ezenkívül a belegöngyölt egész hal vagy beízesített -filé aromásra párolódik. A friss banánlevelet a középső vastag ér kivágása után tartsd forró víz alá, majd töröld szárazra!

Csomagolhatsz bele mást is. Pl. Délkelet-Ázsiában a banánlevélből hajtogatott batyut egy húsból, tojásból, kókusztejből és fűszerekből álló keverékkel töltik meg.

Újrahasznosítható csomagolóanyag

Régóta ismert, a modern konyha által is alkalmazott technika a papírban sütés (en papillote). Pergamen- vagy sütőpapírt kenj be vékonyan olajjal , majd csomagolj bele pl. egy adagra való burgonyát vagy halat zöldségekkel együtt. Olyan alapanyagokat válassz, amelyek azonos idő alatt párolódnak puhára!

2 in 1 nyárs

Alufóliába csomagolás helyett vízbe áztatott fanyársakra vagy rozmaringágakra húzhatod a kisméretű, nem túl kemény alapanyagokat, pl. a felkockázott lazacot és zöldségeket. A rozmaring egyúttal fűszeres aromát kölcsönöz a nyársnak.

Hosszú távú megoldások

Az egyszer használatos alutálcák alternatívái a parázs fölé helyezhető rozsdamentesacél- vagy zománcozott tálcák. Ezek szinte élethosszig kitartanak, viszont lassabban készül el bennük az étel.

Az összecsukható rozsdamentes grillrács egyaránt praktikus zöldséghez, húshoz és egész halhoz, amelyeket így egy mozdulattal megfordíthatsz. Használat előtt kend be olajjal!

Az USA-ban és Kanadában népszerű speciális falap optimális sütőfelületet biztosít halak vagy akár nagyobb húsok elkészítésére, és zamatos, kissé füstös ízt ad a rajta sült ételnek. Ez a vörös cédrusból, juharból vagy tölgyfából készülő kiegészítő grillszaküzletben vagy webshopban itthon is kapható. Áztasd be meleg vízbe kb. 1 órára, mielőtt felteszed a grillre, nehogy lángot fogjon.

Grill >>> 
GRILLEZNÉL, DE NINCS HOL? ITT A 4 LEGJOBB GRILLÉTTEREM A FŐVÁROSBAN! >>> 
4 ISTENI GRILLPÁC, AMIT A KERTI PARTIN KI KELL PRÓBÁLNOD! >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss