Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így grillezzünk sertéshúst, hogy igazán finom legyen

default user icon
(x)
Sokan ódzkodnak a sertéshús grillezésétől, pedig a tévhittel ellentétben pont olyan könnyű dolgozni vele, mint a csirkehússal. Ha jó minőségű alapanyagot választunk, és figyelünk a megfelelő konyhatechnológiára – mint ahogy más húsfélék esetében is – ,garantált a siker.

A vörös húsoknak, köztük a sertéshúsnak is, fontos szerepe van a kiegyensúlyozott és egészséges táplálkozásban. A sertéshúsból készült ételek a családi és a társadalmi ünnepek, vendégváró asztalok fő fogásai, jó okkal: a sertéshús fogyasztása gasztronómiai élmény, tápanyaggazdagsága miatt táplálkozásunk szerves része, fontos ásványianyag-, zsír-, fehérje- és vitaminforrásunk. Ezen jó tulajdonságai miatt a nyári szabadtéri sütögetésekből sem szabad kihagyni.

 

Milyen húst válasszunk grillezéshez?

Az első és legfontosabb szempont a minőség. A sertésállomány fajtaösszetétele és a takarmányozás az alapja annak, hogy kiváló minőségű húsok kerülhessenek feldolgozásra. A gyártók kínálatukban szem előtt tartják az egészséges táplálkozás igényét és a különböző fogyasztói rétegek keresletének történő megfelelést.

Jól grillezhető a tarja, amely kitűnő ízű, kissé szaftos húsféle. Előnye, hogy a benne található vékony zsírrétegnek köszönhetően nem szárad ki sütés közben, változatos módon pácolható, így igazán zamatos lesz a végeredmény. 

Grillezett pikáns sertésnyárs

Hozzávalók:

2 gerezd fokhagyma
1/4 tk csilipor
1/2 tk őrölt fahéj
2 tk édes-nemes paprika
2 ek olívaolaj
65 dkg sertéstarja 

Elkészítése:

A páchoz a megtisztított fokhagymát présen átnyomjuk, majd egy tálban összekeverjük a csiliporral, a fahéjjal, a paprikával és az olajjal. A hideg vízben megmosott, leszárított húst kb. 3 cm-es kockákra vágjuk, a pácba forgatjuk, és letakarva a hűtőbe tesszük legalább 30 percre.

A grillt előkészítjük közepes hőfokon történő direkt sütésre. A pácból kiemelt húskockákat konyhai papírtörlőn lecsepegtetjük, és fém sasliknyársakra vagy előzőleg beáztatott fapálcikákra húzzuk. Megsózzuk, megborsozzuk, a forró rostélyra helyezzük, majd körbeforgatva kb. 10 percig sütjük.

Praktikus tanácsok hús vásárlásához

Mindig alaposan vegyük szemügyre a húspult kínálatát: ha a hús szaga, színe, állaga nem megfelelő, inkább ne vásároljuk meg. Lejárt szavatosságú hústermék se kerüljön a kosárba, mint ahogy sérült csomagolású termék sem. A fasírt, kolbász készítéséhez szükséges darált húst megbízható helyről szerezzük be, vagy még jobb, ha otthon daráljuk, és egy napon belül feldolgozzuk. Figyeljünk a csomagolt húsok, húskészítmények jelölésére (ne legyen áthúzva, átragasztva) és arra, hogy magyar nyelven is szerepeljen rajta minden információ. Vásárlás után a húsokat hűtőszekrényben, elkülönítve, 0–5 fokon tároljuk, és dolgozzuk fel minél előbb.

Így bánjunk a sertéshússal

Grillezés során is be kell tartani az alapvető higiénés szabályokat: a hússal való foglalatoskodás előtt és után alaposan mossunk kezet. A nyers hús mosására, szeletelésére, tárolására használt eszközöket, edényeket ne használjuk a kész ételekhez. A húsokat hőkezelés előtt alaposan tisztítsuk meg, vágjuk le az inakat és a felesleges zsíros részeket. Pácolás után a húst fóliával lefedve a hűtőszekrényben hagyjuk érlelődni. Ha minden grillezésre kerülő alapanyagot egyforma vastagságúra szelünk, sütéskor egyszerre készülnek el.

A grillezni kívánt ételeket csak közvetlenül a sütés előtt vegyük ki a hűtőből, és csak annyit készítsünk el, amennyi egyszerre elfogy. Az ízletes sajtos, brokkolis karajt mindenki szeretni fogja.

Grillezett karaj sajtos brokkolival

Hozzávalók: 

A karajhoz:
2 szelet karaj
1 szál zöldhagyma
6 dkg sajt
8 szelet bacon

A brokkolihoz:
1/2 fej brokkoli
2 dl tejföl
1 db tojás
1 gerezd fokhagyma

bors
5 dkg reszelt sajt

Elkészítése:

A karajszeleteket vékonyra klopfoljuk, a közepét megszórjuk a felkarikázott zöldhagymával, rátesszük a felszeletelt sajtot (3-3 kis szeletet), ráhajtjuk a húst, és betekerjük egyenként 4-4 szelet baconbe. Kontaktgrillsütőben fél óra alatt megsül.

A brokkolit sós vízben pár percig főzzük, de vigyázzunk, hogy roppanós maradjon. A tejfölben elkeverjük a tojást, megsózzuk, megborsozzuk, belepréseljük a fokhagymát, majd beleforgatjuk a brokkolit. A tetejét megszórjuk reszelt sajttal, és 180 fokos sütőben világosbarnára sütjük. A húst a brokkolival tálaljuk.

Grillezzünk okosan

A szabad tűzön való sütéskor kis mennyiségű rákkeltő anyagok is keletkeznek, amelyekkel óvatosnak kell lenni. Megfelelő előkészületekkel azonban biztonságosan grillezhetők az ételek. A policiklusos aromás szénhidrogének (PAH) általában a szerves anyagok tökéletlen égése következtében jönnek létre. Akkor keletkeznek a grillezés során, amikor a parázsba zsír, hús- vagy páclé cseppen, és megég. Ezek a felcsapó füsttel belélegezhetők, és a húsra is rákerülhetnek. Minél zsírosabb a hús, annál nagyobb a valószínűsége, hogy a zsírja kicsorog, következésképpen nagyobb a PAH-képződés esélye is. Ezt úgy tudjuk elkerülni, ha figyelünk arra, hogy a zsiradék ne csöpögjön a faszénre vagy a fűtőszálra – jó megoldás a grilltálca használata. Ha mégis lecsöpög a zsír vagy a páclé, és hatására jobban fellobban a láng, érdemes a grillrácsot levenni, és megvárni, amíg a láng elalszik. Ilyenkor a lángon a hús megperzselődik, megég, elszenesedhet. A fekete, égett részeket ne együk meg!

A megmaradt húsételt mielőbb tegyük hűtőbe, mert szobahőmérsékleten 2-3 óráig, hűtve 1-3 napig tárolható biztonságosan. A maradékot evés előtt mindig forrósítsuk fel!

Még egészségesebb lehet a grillezés, ha köretként a szokásos rizs / sült krumpli helyett nyers, friss salátákat, párolt zöldségeket és/vagy gabonaféléket (pl. bulgur, köles, kuszkusz, árpagyöngy) fogyasztunk. 

Nyári saláta joghurtos dresszinggel

Hozzávalók:

25 dkg káposzta
1-2 db kígyóuborka
1 csokor retek

2 gerezd fokhagyma
1 csokor kapor
görög joghurt vagy natúr joghurt

Elkészítése:

A káposzta külső leveleit eltávolítjuk, a torzsáját kivágjuk. Az uborka végeit levágjuk, a retket megtisztítjuk. Megmossuk a zöldségeket, lereszeljük mindet. Megsózzuk, majd félretesszük.

A fokhagymát meghámozzuk, összezúzzuk. A kaprot megmossuk, finomra vágjuk. A joghurtot simára keverjük, hozzáforgatjuk a fokhagymát és a kaprot.

A zöldségekből kinyomkodjuk a nedvességet, majd összeforgatjuk a fokhagymás-kapros joghurttal. Végül néhány órára a hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek. Friss kenyérrel kínálhatjuk rántott vagy grillezett húsok mellé.

Tématámogatás. Készült az Agrármarketing Centrum Nonprofit Kft. támogatásával.

Még több grill:

Ezek is érdekelhetnek

Friss