Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Grill burger

168 szavazat
120 perc
mester
költséges
8 adag
Hozzávalók
  • A hagymalekvárhoz:
  • 5 db lila hagyma
  • 1 tk só
  • 1 tk frissen őrölt bors
  • 1 ek barna cukor
  • 0,5 dl vörösbor
  • 6 ág kakukkfű
  • 2 db babérlevél
  • 0,6 dl balzsamecet
  • A húspogácsához:
  • 128 dkg marha nyak
  • 32 dkg marha faggyú
  • bors
  • A burgerhez:
  • 16 szelet cheddar sajt
  • 16 szelet bacon
  • 1 dl juharszirup
  • 8 db buci
  • 5 dkg vaj
  • római saláta
  • 4 db paradicsom
  • A szószhoz:
  • 25 dkg majonéz
  • 7,5 dkg ketchup
  • 7 dkg worchester szósz
  • 10 csepp tabasco szósz
  • 5 dkg osztrigaszósz
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 kk bors
Allergének
  • Glutén

Elkészítés

  1. A grill burgehez először elkészítjük hagymalekvárt: a lila hagymát felszeleteljük, megsózzuk, megborsozzuk majd a cukorral karamellizáljuk. Amikor levet ereszt, hozzáadjuk a vörösbort, a kakukkfüvet és a babérleveleket. Ha elfőtte a levét és már sűrű, lekvárszerű, belekeverjük a balzsamecetet.
  2. A húspogácsához összegyúrjuk a darált húst és a faggyút, 8 egyenlő részre osztjuk és golyókat formálunk belőle. Sütés előtt frissen sózzuk, borsozzuk és a kezünkkel kilapítgatjuk. Faszenes grillen mindkét oldalukat 2-2 percig sütjük.
  3. A húspogcsára ráteszük a hagymalekvárt és 2-2 szelet cheddar sajtot.
  4. A bacon szeleteket megpirítjuk, amikor már majdnem ropogós ráöntjük a juharszirupot.
  5. A szószhoz összekeverjük a majonézt, a ketchupöt, a worchester szószt, az osztriga szószt, a tabascót, ízesítjük a reszelt fokhagymával és a borssal. 
  6. Tálaláshoz a burger zsemléket vajon lepirítjuk. Félbevágjuk, megkenjük a bucik mindkét oldalát a szósszal. Az alsó részére mehet a saláta, a húspogácsa (amin már ott a hagymalekvár és az olvadt sajt), a pirított bacon, a paradicsomkarikák és végül rátesszük a buci tetejét.

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss