hdb20-bg hdb20-img hdb20-img

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Grépfrútkrémes torta sült habcsúcsokkal

MME MME
60 perc
rafinált
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • A tésztához:
  • 30 dkg liszt
  • csipet só
  • 4 evőkanál cukor
  • 15 dkg hideg vaj
  • 1 tojás
  • A krémhez:
  • 4 dkg cukor
  • 2 egész tojás + 2 tojássárga
  • 1 rózsaszín húsú grapefruit (reszelt héja és facsart leve)
  • 1/2 citrom (reszelt héja és facsat leve)
  • 8 dkg szobahőmérsékletű vaj
  • A habhoz:
  • 3 tojásfehérje
  • csipet só
  • 1/2 teáskanál fehérborecet
  • 15 dkg porcukor

Elkészítés

Elkészítés: A tésztához egy nagy tálba összeöntjük a száraz alapanyagokat, alaposan összekeverjük, majd egy mélyedést készítünk benne, ebbe ütjük a tojást, majd hozzáadjuk a hideg vajat kockázva, és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk a tésztát. Egy kivajazott piteformába nyomkodjuk a friss tésztát, melyet 180 fokra előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt aranybarnára sütünk.

Ezalatt elkészítjük a krémet: a citrusok héját lereszeljük, levüket kifacsarjuk, vízgőz felett a cukorral és a tojásokkal összemelegítjük, folyamatos kavargatás mellett – ez nagyon fontos, nem szeretnénk, hogy a hő hatására a tojások összeugorjanak – majd hozzákeverjük a vajat, hagyjuk besűrűsödni. A megsült és kihűlt tésztára kanalazzuk a krémet.

A tojások fehérjét egy csipet sóval és fél teáskanál fehérborecettel kemény habbá verjük, apránként adagoljuk hozzá a porcukrot. Akkor jó, ha már csúcsosan megáll a habverő keverőjén. A cukros tojáshabot habzsákba töltjük, és a krém tetejére apró csúcsokat formázunk. Flambír pisztollyal (konyhai kis lángszóróval) megpirítjuk a torta tetején a tojáshabot.

Megjegyzés

Péter András receptje, fotó: Tóth András, styling: Filep Kata - MME

Ezek is érdekelhetnek