Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

5 tuti tipp grépfrútpucoláshoz és evéshez!

Így férj hozzá egyik kedvenc citrusfélénk lédús belsejéhez! Gyors és egyszerű trükköket mutatunk a grépfrút pucolásához és fogyasztásához.

Hogyan pucold meg és edd a grépfrútot?

Beköszöntött a szervezetünket vitaminokkal feltöltő citrusfélék főszezonja. A narancsot és a mandarint nem kunszt megpucolni, de a grépfrútot már bonyolultabb. Adunk pár tippet, hogyan férj hozzá a lédús belsejéhez.

Fontos tudni, hogy a grépfrút nem utóérő, ezért mindig éretten szedik le a fáról, amelyen a szőlőre emlékeztető fürtökben nő. (Angol elnevezése – grapefruit – szőlőgyümölcsöt jelent.)

A rózsaszín és piros belű változatok kellemesebb ízűek, mint a világossárgák. Bár a grépfrútból dzsemet is főzhetsz, legjobb, ha a gyümölcsöt nyersen fogyasztod, illetve használod fel. 

1. Így facsard ki ivólének!

A megmosott gyümölcsöt egyszerűen vágd félbe egy nagy konyhakéssel, és máris kinyerheted a levét. Erre a célra érdemes beszerezni a normál citromfacsarónál nagyobb átmérőjű konyhai eszközt. A sárga, rózsaszín és piros belű grépfrútok leve önmagában is finom, de tetszés szerint összekeverheted vagy akár más gyümölcsök (pl. alma, narancs) levével is elegyítheted.

2. Így edd reggelire!

A félbevágott grapefruitot érdemes egy akkora müzlis- vagy desszertestálkába tenni, amelyikben nem billeg, mert így könnyebb enni, és a kezed sem lesz ragacsos a kicsorduló létől. Ezután késsel körben haladva válaszd el a gyümölcshúst a héj fehér részétől, csepegtess rá egy kevés mézet vagy szórd meg némi cukorral, majd kanalazd ki a gerezdeket az elválasztó hártyák közül.

3. Milyen kanalat használj?

A gyümölcshúst a legkönnyebben a lenti képen látható formájú, a teáskanálnál kissé nagyobb, a felső részén élezett vagy recés szélű kanállal tudod kivájni. Itthon vadászni kell ilyenre még a jobb konyhafelszerelési üzletekben is, de megrendelheted webáruházból vagy beszerezheted külföldi ismerősök segítségével.

4. Hogy néz ki a grépfrútkés?

Ez a tökéletes célszerszám még a reggeli rohanás közepette is lehetővé teszi, hogy bekebelezz egy fél grépfrútot. Mivel a kés hajlított pengéje idomul a felezett grepi görbületéhez, ráadásul mindkét oldalon fűrészes, gyerekjáték körbevágni vele a gyümölcshúst. Válaszd el a gerezdeket is a hártyáktól, és egy közönséges teáskanállal kieheted a filéket. (A grépfrútkést ugyanúgy lehet beszerezni, mint a spéci kanalat.)

5. Hogyan hámozd meg és filézd ki a grépfrútot?

Salátához vagy desszerthez a gyümölcsöt meg kell hámozni. Ehhez alul-felül vágd le a gömbölyű részét, állítsd a „talpára”, majd szeld le róla a héjat a fehér réteggel együtt. Ezután távolítsd el a maradék fehér részeket is, mert keserűek. Végül vágd ki a gerezdeket az elválasztó hártyák közül.



Kevesebb veszteséggel jár, de elég macerás és időigényes, ha a grépfrút héját kézzel lefejted, majd a gerezdeket egyenként kibontogad a hártyából.

Minden, amit a grépfrútról tudni kell >>>  

Ezek is érdekelhetnek

Friss