A gőzgombóc elkészítéséhez langyos tejben elkerjük a cukrot, majd felfuttatjuk benne az életsztőt. Hozzáadjuk a lisztet, a sót, a tojássárgáját, a reszelt citromhéjat és lágy tésztává dagasztjuk.
Langyos helyen 45 percig kelesztjük, majd 8 egyenlő részre osztjuk és tenyérrel lelapítjuk.
A töltelékhez a szilvalekvárt a rummal kikeverjük és a tészták közepébe elosztjuk, majd gombóccá formáljuk őket és olvasztott vajjal megkenjük.
Előkészítjük a gőzölőnket: egy kevés vizet forralunk egy lábas aljában, majd a lábast lefedjük egy tiszta textilpelenkával, és egy madzaggal rákötjük. Ezután tátesszük a gombócokat, lefedjük egy másik fazékkal, és kb. 15 perc alatt kigőzöljük őket letakarva.
Ameddig a gombóc készül, a sodóhoz minden hozzávalót összekeverünk és folytonos kevergetés közben felforraljuk, majd tányérba merjük még melegen.
A kész gombócokat megkenjük egy kevés olvasztott vajjal, rátesszük a sodóra és a meghintjük porcukros mákkal.
Nézd meg a gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal elkészítését videón