Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Görögszéna, Ázsia kedvence

default user icon
SB
Az USÁ-ban a görögszéna magjából juharszirup helyettesítő édesítőszert készítenek. Ezt teszik a dió és kávépótló készítményekbe is.
Ázsiai csodaszer

A görögszéna Nyugat-Ázsiában és a Földközi-tenger vidékén őshonos, már az egyiptomiak, görögök és rómaiak is használták. Levelének alakja miatt görög lepkeszeg néven is találkozhatunk vele. A fitotékákban fenő grék néven is árusítják, angol neve fenugreek.
Ázsiában és a Közel – Keleten, Görög- és Törökországban, de még a Balkánon is ismert fűszer. Zöld levelét és friss hajtásait is fogyasztják, és kedvelt a hosszú hüvelyű termésében megbúvó sárgás színű, aromás magocska is.

Női gyógynövény

A görögszénás borogatás gyulladáscsökkentő - és állítólag növelheti a mellméretet. A hölgyek kiválóan használhatják premenstruációs tünetek enyhítésére, a menstruáció ciklus beálllítására, de enyhíti a menopausa tüneteit és a csontritkulást is. Terhes kismamák méhösszehúzó hatása miatt ne fogyasszák!

Szoptatós anyukáknál tejnövelő hatása van. Több tejtermelést fokozó termék szinte kizárólag görögszénából készül. Kesernyés íze miatt sokan kapszulában szedik, rendszeres fogyasztása  esetén a bőr juharszirup illatú lehet.

Az indiai nők joghurttal keverik a görögszéna magokat, és hajápoló szert készítenek belőle.

Görögszéna a gyógyításban

Ázsiában a legfontosabb gyógyhatású növények egyikeként tartják nyilván. Igazi csodaszer: a beteges étvágytalanságban szenvedők erőre kapnak tőle, növeli a vörösvérsejtek számát, afrodiziákum, a férfiak haját is dúsítja. Az ókori egyiptomiak magjából égési sérülésekre készítettek kenőcsöt és gyomor, bélhurut esetén is nagyon jól használható. Vércukor- és koleszterin csökkentő hatása miatt cukrosok használhatják. Izomnövelő gyógyhatású készítményekben is gyakran találunk görögszénát.

Mit fűszerezzünk görögszénával?

Az ázsiai konyhában gyakran használt fűszernövény, zöld levelét és magját is felhasználják.
Friss zöld leveléből és hajtásából zöldfűszeres ételeket készítenek Indiában, Kínában és szerte Ázsiában.

Magja erős illatú, ánizsos ízű. Mivel a magok nagyon kemények felhasználás előtt pirítsuk meg, így könnyebben megőrölhetjük. Egyiptomban kenyereket, teákat ízesítenek vele, a görögök a görögszéna magját mézzel fogyasztják. Afganisztánban a Sholeh Holba nevű édes rizses specialitást sportolók és éppen szült nők fogyasztják, hogy visszanyerjék erejüket. Indiában a magot megőrölve vagy egyben hagyva karikat és chutney-kat fűszereznek vele. A curry fűszerkeverékbe is tesznek görögszénát.

Sárgássága miatt sajtokat és más élelmiszereket is színeznek vele, és megtalálhatjuk a görögszénát a dió- és kávéízű termékekben is, például a diópótlókban.

Az indiai ételekről itt olvashattok >>>

Indiai csirke

Hozzávalók:
70 dkg csirkemellfilé kockára vágva
A páchoz:
5 dl joghurt
3 gerezd fokhagyma
1 ujjnyi gyömbér lereszelve
2 kiskanál garam masala
1 kiskanál curry
1 kiskanál őrölt görögszéna
1 kiskanál őrölt római kömény
1 kiskanál őrölt kardamom
3 evőkanál kókusztejpor (vagy 1 dl kókusztej)
1 kiskanál só
A szószhoz:
1 evőkanál olívaolaj
2 dl sűrű tejszín
fél doboz darabolt paradicsomkonzerv vagy 3 nagyobb paradicsom hámozva
2 kiskanál őrölt pirospaprika
2 kiskanál keményítő
2 kiskanál kristálycukor

Elkészítés:
A pácot kikeverjük, beleforgatjuk a csirkemellet, több órára hűtőben pácoljuk.
Az olajban megpirítjuk a joghurtszószos csirkemelleket, megszórjuk pirospaprikával, pici cukorral, felöntjük a paradicsommal és a tejszínnel. Összeforraljuk. Majd egy pici hideg vízben kikevert keményítővel süríthetjük.

Fűszeres-zöldséges rizs

Hozzávalók:
2 dl rizs (barna vagy hántolt)
2-5 gerezd fokhagyma
1 fej vöröshagyma
3 db paprika (zöld, sárga, piros)
fél doboz ananász
zöldborsó
sárgarépa
zeller
zöldbab
paradicsom
mazsola
currypor
görögszéna
cayenne bors

római kömény
mustármag
2 (!) csepp ecet
sóval azonos mennyiségű cukor
gyömbér - kezdőknek csak őrölt
kurkuma

Elkészítés:
A zöldségekhez nem írtam mennyiséget, mert ízlés és gyakorlat kérdése. A vékony csíkokra vágott sárgarépát a zellerrel, a fűszerekkel kanálnyi olajon folytonos kevergetés mellett pirítom. Ha pattogni kezdenének a magok, ne ijedjünk meg. Mikor már megpirult a répa, beletehetjük az apróra szelt vöröshagymát. Erős lángon a wokban összepírítjuk, vigyázva, nehogy a fokhagyma megégjen. Ezután tesszük bele a zöldségeket, amelyeket előtte ízléses csíkokra vágtunk. Erős lángon pírítjuk, ha esetleg vizet kívánna alá, csak érzéssel, mert a dolog lényege épp a roppanós, fűszeres, ízletes zöldség, nem a szétfőtt izé... A paprikát a legvégén adjuk csak hozzá. Az ananászt lehet belefőzni is, vagy külön tálalni. A rizst külön edénybe főzzük készre, de a főzővízből azonos mennyiségű cukor és só, továbbá egy teáskanál citromlé és kurkuma nem maradhat ki.

Ezek is érdekelhetnek

Friss