Elég egy pillantás a görögdinnyére, és máris tudod, melyik az édes!

default user icon
MME
A görögdinnye a nyári gyümölcsök közül a legnépszerűbb, hiszen lehűtve fogyasztva elképesztően frissítő hatású. Azonban a tökéleteset megtalálni nem olyan egyszerű, különösen, ha egészben vásároljuk a gyümölcsöt.

Miért olyan jó a dinnye a forró napokon? Elsősorban azért, mert nagyon magas a víztartalma, így gyorsan oltja a szomjat és hűsíti a testet. Sajnos gyakran előfordul, hogy a mézédes, roppanós belső helyett kásás, ízetlen a dinnye húsa. Hogy ne érjen kellemetlen meglepetés, mutatjuk, hogyan érdemes dinnyét vásárolni!

Lékeltetni, azaz a dinnyét megkóstolni egy jó ideje már nem lehet, így kénytelenek vagyunk a dinnye külsejére hivatkozva vásárolni. Ez abból a szempontból nem is baj, hogy az egész dinnye sokkal tovább, akár 7 napig is megőrzi a frissességét. (A kereskedők által félbevágott és lefóliázott dinnyét sem lehet megkóstolni, ám annak legalább a színe árulkodó, illetve finoman meg is nyomható a dinnye húsa, így következtetni tudunk, hogy milyen lehet az íze.)

Így válasszunk dinnyét

  • Az első, amit figyelembe kell venni, az a dinnye mérete. A kis dinnyék gyakran nem elég édesek, míg a nagyon már túlérettek, ezért ajánlott a közepes méretet választani.
  • Ha szemre megvan ez a méret, ellenőrizni kell a súlyát. A súly azt jelzi, hogy mennyi húsa van a dinnyének, és hogy mennyire lédús a gyümölcs.
  • A jó dinnyének ezen kívül enyhe, kellemes aromája van, különösen az alján. Ha intenzív, túl édes szagot, vagy eredt gyümölcsillatot érzünk, az azt jelenti, hogy a dinnye már nagy valószínűség szerint nem jó.
  • Nézzük meg a gyümölcs alján lévő foltot is. Ennek sárgának kell lennie; ha fehér, a dinnye biztosan nem érett. A folt egyébként az a hely, ahol a dinnye az érés során a földdel érintkezett. Minél sárgább vagy narancssárgább a folt, annál érettebb a dinnye.
  • Nagyon fontos azt megnéznünk, hogy milyen a görögdinnye kocsánya. Állapota ugyanis utal arra, hogy mikor szedte le a termelő. Ha még friss és zöld a szára, vagy meg van csavarodva, akkor nem volt rendesen ideje beérni. Ez utóbbi esetben ugyanis a dinnye forgatásával próbálták az érési folyamatot gyorsítani. Meg ne vedd, mert éretlen! Akkor igazán ízletes , ha a kocsány már száradt, de még nem teljesen. Ilyenkor pontosan jó időben került a piacra. 
  • A dinnye színe is árulkodó: a legjobb dinnyéknek mély, gazdag zöld színük van. A rajta lévő jellegzetes sárgásbarna karcolások azt jelzik, hogy a gyümölcs lédús.
  • Végül ütögessük vagy rázzuk meg a dinnyét. Ha mély hangot ad ki, mintha zörögne, akkor megvehetjük. Ha csendes, akkor a gyümölcs éretlen.

Extra tipp:

Egy másik apróság, amely elárulja, hogy a dinnye nem ízletes, a szára. Ha még zöld, a gyümölcs nem lesz túl édes és lédús. Jobb, ha olyan példányokat keresünk, amelyeken barna folt van a szár helyén.

(Borítókép: Shutterstock)

Ajánljuk még:

7 MENNYEI ÉS HŰSÍTŐ GÖRÖGDINNYÉS FOGÁS A NYÁR MÉZÉDES CSEMEGÉJÉBŐL>>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss