Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ezért ne dobd ki SOHA a görögdinnye héját: isteni finomságokat készíthetsz belőle!

default user icon
MME
Ha a görögdinnye héja nálad is rendszeresen a kukába végzi, akkor el kell árulnunk: a gyümölcs egyik legfinomabb és legegészségesebb részét dobod ki.

Sok gyümölcsre és zöldségre igaz, hogy a héja tartalmazza a legtöbb vitamint és értékes tápanyagot – ilyen a görögdinnye is! Ráadásul a közhiedelemmel ellentétben a dinnyehéj nemcsak egészséges, de nagyon finom is lehet – írja a Mashed.

Bár a dinnye az egyik legnépszerűbb nyári gyümölcs, a legtöbben csak a rózsaszín, lédús, húsos részét fogyasztják, a fehér húsát pedig a dinnye zöld részével együtt kidobják. Pedig a gyümölcs héjából is rengeteg finomságot lehet készíteni! 

A dinnye héj egészséges

Tudjuk, hogy a görögdinnye kiválóan hidratál, hiszen a 90%-a víz, valamint a kalóriatartalma is alacsony (100 gramm dinnyében mindössze 30 kalória van). Magas rosttartalma miatt segíti az emésztést, így a fogyókúrázók is bátran fogyaszthatják - különösen a héjában van rengeteg rost! Emelett - ahogy a rózsaszín húsa is - a fizikai teljesítőképességre is jó hatással van.  A természet viagrájának is nevezik.


Ne álljunk neki nyersen rágcsálni, sokkal finomabb, ha befőttet, szirupot, lekvárt vagy akár smoothie-t készítünk belőle.

Dinnyehéj-smoothie

A dinnyehéj-smoothie az Instagramon is nagyon népszerű. Csak kockákra vágjuk a dinnye héját, adunk hozzá egy kevés citromlevet és jeget, majd az egészet összeturmixoljuk. Ráadásul a smoothie készítője, Armen Adamjan azt is elmondja, hogy az ital nagyon egészséges, tele van rostokkal, valamint a vérnyomásra és az izmokra is jótékony hatással van.

 

Mutatunk egy dinnyehéjdzsem receptet is:

Hozzávalók:

  • 1 kg dinnyehéj
  • 2 dl fehérborecet (9 %-os)
  • 1 kg cukor
  • 1 db citrom leve és héja
  • 1 rúd vanília
  • 1/2 csomag 3:1-ben zselésítőszer 

Elkészítése:

  1. Miután a dinnyét megszabadítjuk a külső, zöld héjától, nem marad más, csak egy vékony fehér csík valamennyi piros béllel. Körülbelül 1 cm-es kockákra vágjuk, és feltesszük főni egy fazékba 3 liter vízzel, amibe 2 dl 9%-os fehérborecetet öntünk. Több mint 2 órát főzzük, amíg a héjkockák megpuhulnak és áttetszővé válnak.
  2. Leszűrjük, átmossuk hideg vízben és kinyomkodjuk.
  3. 1 kg főtt dinnyehéjhoz 1 kg cukrot kell számítsunk. A cukrot sziruppá főzzük a vízzel (1 kg cukorhoz 5 dl víz), beleöntjük a dinnyehéjakat, hozzáadjuk a citrom héját és levét, valamint 1 kettéhasított vaníliarudat. 1 órát főzzük még nagyon lassú tűzön, ezalatt a dinnyehéjakat átjárja a vaníliás cukroszirup és egyre áttetszőbbé válnak. Néha-néha megkevergetjük, figyelve, hogy ne égjen meg.
  4. Félrehúzzuk a tűzről, kissé kihűtjük, hozzáadunk fél csomag 3:1-ben zselésítőszer, majd újra forraljuk még 5 percig.

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss