Kevesen tudják, hogy a dinnye héja a gyümölcs egyik legegészségesebb része. Magas rosttartalma segíti az emésztést, emellett gazdag C-vitaminban, kalciumban, magnéziumban, rostban és káliumban. Ráadásul a héj elfogyasztásával csökkenthetjük az élelmiszer-hulladék mennyiségét is!
- Főzzünk belőle lekvárt
A külső zöld részét hámozzuk le a héjról, majd kockázzuk fel a fehér húsát. Cukrozzuk be, és pihentessük egy éjszakán át. Másnap fahéjjal, szegfűszeggel, cukorral ízesített vízben főzzük egy-két órán át, amíg a szirup besűrűsödik. Végül turmixoljuk össze, töltsük befőttesüvegekbe, és mehet a kamrába!
- Kompótnak is finom
A dinnyekompóthoz a héj fehér húsát kockázzuk fel. Mérjük le a gyümölcsöt, majd a súlyával azonos mennyiségű cukrot keverjünk el vízben. Közepes lángon pároljuk üvegesre, ízesítsük citromlével, vaníliával, csillagánizzsal és szegfűborssal. Töltsük üvegekbe!
- Savanyúságként is tartósíthatjuk
Szeleteljük vékonyra a dinnyehéj fehér húsát, majd főzzük puhára vízben, amit ecettel, sóval, borssal és cukorral ízesítünk. Még forrón, a levével együtt töltsük üvegekbe, majd tároljuk a kamrában felhasználásig.
- Hűsítő leves dinnyehéjból
A dinnyés gazpacho remek nyári leves, ráadásul főzni sem kell! Kockázzuk fel a paprikát, paradicsomot, hagymát és uborkát, majd keverjük össze a feldarabolt dinnye fehér héjával és kimagozott húsával. Ízesítsük sóval, borssal, aprított bazsalikommal. Botmixerrel pépesítsük, hűtsük be néhány órára.
- Gyerekek kedvence
Készítsünk gumicukrot házilag! A felcsíkozott dinnyehéjat ecetes vízben üvegesre főzzük, majd leszűrjük, és cukorsziruppal felforraljuk. Lecsepegtetjük, sütőpapírra rakosgatjuk, majd sütőben 50-70 fokon szárítjuk. Üvegben, vagy jól záródó fémdobozban sokáig eláll.
- Nasi az esti film mellé
Ha egészséges nassolnivalóra vágyunk, a fehér héját egyszerűen vágjuk vékony csíkokra, tegyük sütőpapírral kibélelt tepsibe, locsoljuk meg olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, és süssük ropogósra 200 fokon!
- Mutatós előétel
Salátához keverve ropogós textúrát adhatunk az ételnek. A lereszelt fehér dinnyehéjat keverjük össze ízlés szerinti zöldségekkel, locsoljuk meg citromlével, olívaolajjal. Sózzuk és borsozzuk, majd tálalásig tegyük a hűtőbe.
- Tegyük a grillre!
Ha nyers salátához nincs kedvünk, kevés olívaolajon is megsüthetjük. Adhatunk hozzá felkarikázott cukkinit, szeletelt kápia paprikát és néhány szem koktélparadicsomot. Bátran fűszerezzük, és máris elkészült a mediterrán sült zöldségkeverék!
- Remek szomjoltó
A dinnyehéjból nem csak ételek, de frissítő ital is készülhet. Vágjuk le a héj kemény, külső sötétzöld részét, majd kockázzuk fel a fehér húsát, adjunk hozzá kevés citromlevet és jeget, majd az egészet turmixoljuk össze.
Kovászolt dinnyehéj hozzávalói:
- 1 db görögdinnye héja, egy kis piros résszel
- 10 gerezd fokhagyma
- 8 szál kapor
- 4 szelet kenyér
- só
- ízlés szerint koriander, fekete bors
Elkészítése:
- Egy nagy üveget alaposan kimosunk. A vizet feltesszük forrni, és míg melegszik, hozzáadunk literenként 1 ek. konyhasót.
- A dinnye sötétzöld héját eltávolítjuk, és a megmaradt vastag részt vékonyabb cikkekre felvágjuk.
- A dinnyét és a kaprot az üvegbe rétegezzük úgy, hogy közéjük fokhagymagerezdeket teszünk.
- Felöntjük meleg vízzel, majd egy tenyérnyi szelet kenyeret teszünk az üvegbe. Az üveg nyakára egy kistányért teszünk, majd meleg, de közvetlen napsütéstől védett helyre tesszük az egészt.
- 4-5 nap alatt elkészül. Amint beérik, leszűrjük, visszaöntjük rá a levet, és hűtve tároljuk.
Forrás: Fanny magazin, ripost.hu
(Borítókép: Shutterstock)
Ajánljuk még: