Az egyik kedvenc húsmentes klasszikusom a görög spenótos rizs, amihez szinte mindig megvannak itthon a hozzávalük. Fél óra alatt elkészül, a maradékot pedig másnap beviszem az irodába, ha a gyerekek meg nem eszik addig. Általában poré hagymával csinálom, de ha a karantén miatt csak másmilyen hagyma van otthon, azzal is nagyon finom lesz.
A fotón látható változatba paradicsomot tettem, majd fetát morzsoltam rá, de általában csak egy kevés citromot csavarok rá, aztán ráreszelek a tetejére némi parmezánt, vagy még azt sem. Léteznek olyan változatok, melyekbe friss kapor és/vagy kevés menta is kerül. Ha úgy döntesz, hogy teszel bele, akkor azt felaprítva, a főzés végén kell!
Íme, a recept:
- 15 dkg rizs (Közepes szemű)
- 300 ml víz, vagy alaplé
- 45 dkg fagyasztott spenót, ha leveles van, akkor az, ha nem akkor a parajpüré is jó
- 1 kis fej hagyma
- 1 szál póré
- 1 ek paradicsompüré (elhagyható)
- Csavarásnyi citromlé
- Oliva olaj
- só, bors
- opcionálisan fetasajt, vagy parmezán
1.
Aprítsuk fel a hagymát, karikázzuk fel a porét, majd fonnyasszuk meg alacsony lángon, 1 evőkanál oliva olajon.
2.
Adjuk hozzá a rizst, majd űrméretének 1,5 szeresét folyadékban. Ha tennél az ételbe paradicsompürét, azt is most kell hozzáadani.
3.
Főzzük lassú tűzön félpuhára.
4.
Adjuk hozzá a felolvasztott spenótot. Takarjuk le, és főzzük alacsony lángon, időnként megkeverve addig, míg a rizs meg nem puhul. Sózzuk, borsozzuk.
5.
Tálaláskor csavarjunk rá kevés citromlevet, aztán locsoljuk meg némi extrszűz oliva olajjal.
6.
Ha adnál hozzá sajtot, azt most szórd rá.