Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Görög citromos süti

default user icon
...
10 3.7/5
60 perc
egyszerű
átlagos
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • 20 dkg finomliszt
  • 10 dkg gríz
  • 2 kávéskanál szódabikarbóna
  • 1 csipet só
  • 35 dkg cukor
  • 2,5 dl joghurt
  • 3 tojás
  • 1 citrom
  • a tepsi kikenéséhez kevés vaj
  • A sziruphoz:
  • 1,5 dl víz
  • 15 dkg cukor
  • 4 citrom reszelt héja és leve

Elkészítés

Elkészítés: Előmelegítjük a sütőt 160 fokra (gázsütőn 3-as fokozat), és kivajazunk egy 30x20 cm-es tepsit.

A tészta nagyon egyszerű. Kell hozzá egy nagy tál, ahova a száraz hozzávalók kerülnek, és egy mérőkancsó, ahova pedig a nedvesek jönnek. Ezután fogjuk, és a kettő tartalmát fakanállal gyorsan összekeverjük. Tehát elő egy nagy tálat, és gyorsan összevegyítjük benne a lisztet, a grízt, a szódabikarbónát. a cukrot és a sót. Utána egy mérőkancsóban kézi habverővel összedolgozzuk a joghurtot a tojásokkal, majd hozzáreszeljük a citrom héját, és hozzáteszünk a levéből is 1 evőkanálnyit. A mérőkancsóban lévő hozzávalókat átöntjük a tálba, néhány mozdulattal az egészet összedolgozzuk, aztán a tésztát átkanalazzuk a tepsibe. Betesszük a meleg sütőbe, és 45-55 perc alatt megsütjük. Ha beleszúrunk egy tűvel, és tisztán jön ki belőle, akkor a süti készen van.

A sziruphoz az alapanyagokat összeöntjük, majd kis lángon addig kavargatjuk, amíg a cukor megolvad, utána nagy lángon 3-4 percig forraljuk.

Ha a süti megsült, kivesszük a sütőből, és mint egy elvetemült, eszét vesztett késes gyilkos :D, sok-sok helyen megszurkáljuk. Ehhez a brutális tettünkhöz ebben az esetben viszont nem kést, hanem kötőtűt használunk, hogy minél több apró lyukat hozhassunk létre. A még meleg sütire rákanalazzuk a citromos szirup felét, aztán lefedjük alufóliával. 15 perc múlva a maradék szirupot is rálocsoljuk, és megint lefedjük a fóliával.

Kihűlve felkockázuk és elfogyasztjuk! :)

Ezek is érdekelhetnek

Friss