Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Gömb­palacsinta (egri recept)

MME MME
90 perc
bonyolult
megfizethető
4 adag
Hozzávalók
  • A palacsintához:
  • 20 dkg liszt
  • 2 db tojás
  • 2,5 dl tej
  • 2,5 dl ásványvíz
  • 1 tk cukor
  • 1 csipet só
  • 4 ek olaj
  • A töltelékhez:
  • 4 dkg mazsola
  • 1,5 dl tej
  • 15 dkg darált dió
  • 10 dkg cukor
  • 1 ek rum
  • A gömbhöz:
  • 2 l tej
  • 1 csipet só
  • 5 dkg puha vaj
  • A mártáshoz:
  • 4 ek cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 db tojás
  • 1 ek liszt
  • 2 dkg vaj
  • A díszítéshez:
  • dióbél

Elkészítés

  1. Az alapanyagokat keverjük össze, majd süssük ki a palacsintákat.
  2. A töltelékhez a mazsolát lassú tűzön főzzük fel a tejben. Adjuk hozzá a diót, a cukrot és a rumot.
  3. A gömbhöz egy nagy fazékban forraljuk fel a tejet egy csipet sóval, 3 ek-nyi kivételével. A palacsintákat a töltelékkel megkenve rétegezzük egymásra. A legfelsőt ne kenjük meg.
  4. Egy nagy konyharuhát vizezzünk be, majd kenjük meg a vajjal. Rakjuk rá palacsintatortát. A konyharuha sarkait kössük össze, akasszuk egy fakanálra. Lógassuk bele a tejbe, és főzzük készre 15 perc alatt.
  5. A tejből, amiben a palacsinta főtt, készítsük a mártást. A harmadához adjuk hozzá a kétféle cukrot. A tojássárgáját a liszttel, az olvasztott vajjal és a félretett tejjel keverjük simára. Öntsük a forró tejhez. A kemény habbá vert tojásfehérjét forgassuk bele a mártásba.
  6. A palacsintagömböt felszeletelve, a mártással leöntve kínáljuk.

    Még több palacsinta >>> 

    A 8 LEGJOBB PALACSINTATORTA RECEPT >>> 

    PALACSINTA, A MEGUNHATATLAN >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss