Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Gombás-szalámis pizza

4/5
120 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • A tésztához:
  • 50 dkg liszt
  • 20 dkg vaj
  • 2 dkg élesztő
  • 2 dl tej
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 tojás sárgája
  • 1 teáskanál só
  • A pizzaszószhoz:
  • 1 doboz paradicsompüré
  • 1-1,5 dl tej
  • 1 teáskanál szárított kakukkfű (nem oregano, nem bazsalikom, KAKUKKFŰ!)
  • 1 csipet só
  • Továbbá:
  • 50 dkg csiperkegomba
  • 15 dkg csemege szalámi (vékonyra szelve)
  • 1 csapott teáskanál fehérbors
  • 15 dkg reszelt sajt

Elkészítés

Elkészítés: Az élesztőt egy kanálka cukorral felfuttatjuk.

A lisztet és a vajat összemorzsoljuk, majd a tejben felfuttatott élesztőt, a tojássárgáját és a sót összedolgozzuk, és ha szükséges, annyi tejet adunk hozzá, hogy közepesen lágy tésztát kapjunk. A tésztát langyos helyen kb. a duplájára kelesztjük.

Amíg a tészta kel, elkészítjük a feltétet: a paradicsompürét felmelegítjük, hozzáadunk 1 dl tejet és egy csipet sót, majd 1 teáskanál kakukkfüvet, összeforraljuk, majd kihűtjük.

A vékonyra szeletelt gombát kevés olajon megpirítjuk, majd egy csipet sóval és 1 csapott teáskanál fehérborssal fedő alatt puhára főzzük. Hagyjuk kihűlni.

A megkelt tésztát kinyújtjuk, kivajazott-kilisztezett tepsibe terítjük, rásimítjuk a szószt, rátesszük a gombát, a reszelt sajtot, majd a szalámiszeleteket.

Közepesen meleg sütőben addig sütjük, amíg a tészta széle enyhén meg nem pirul. Ha a sajt előbb kezdene pirulni, hogy meg ne égjen, borítsunk rá papírt.

Megjegyzés

Az, hogy kakukkfű kerül a pizzaszószba, szükségmegoldás volt, mert a legutolsó pillanatban - már a pizzaszósz főzésekor - szembesültem azzal, hogy nincs a fűszeres szekrényben sem oregano, sem bazsalikom.
- zsuzsanna1987

Ezek is érdekelhetnek

Friss