Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Gombás serpenyő

30 perc
bonyolult
megfizethető

Elkészítés

Elkészítés: A gombát megtisztítom (nem mosom, csak letörlöm szalvétával), és nagyobb darabokra vágom. Felszeletelem a póréhagymát és a lilahagymát. Félbevágom az olajbogyókat.

Forró serpenyőbe olívaolajat öntök, 4-5 csavarásnyi friss őrölt borsot, késhegynyi őrölt szerecsendiót adok hozzá, és beleteszem a mozsárban porrá őrölt szárított szürke tölcsérgombát. (Csak keveset, mert nagyon intenzív az íze, tényleg csak fűszernek használjuk! Ha túladagoljuk, elrontjuk az ételt.) 1-2 percig pirítom a fűszereket, hogy intenzívebb legyen az illatuk, majd beleteszem a gombát. 7-8 percig pirítom, ha szükséges, pótolom az olajat.

Ezután hozzáadom a pórét és a lilahagymát, majd mindjárt a félbevágott olajbogyókat, és készre párolom. Akkor jó, amikor a hagymák kicsit megfonnyadtak, de még ropogós az állaguk. Elzárom a gázt, és natúr juhsajtot morzsolok a tetejére.

Megjegyzés

Direkt nem írtam mennyiségeket a hozzávalókhoz, ki kell kísérletezni, kinek hogyan ízlik. Kenyérrel - és ha aznap szabad - egy pohár jó száraz vörösborral fogyasszuk reggelire. Elsőre kicsit furcsának tűnhet némelyeknek, de remekül harmonizál az édeskés hagyma, a sós-fanyar olajbogyó, a fűszeres gomba és a juhsajt lágysága, ami tompítja az olajbogyó sós ízét.

Nem kell bele plusz só, a bogyó sótartalma elég. Jó vega kaja, de a húsevők is rákattanhatnak (mint jómagam). - vonyi

Ezek is érdekelhetnek

Friss