Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Gombás palacsintatekercsek füstölt gomolyával

60 perc
mester
átlagos
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • 10-12 palacsintához:
  • 12,5 dkg finomliszt
  • 2 db közepes méretű tojás
  • 3 dl tej
  • 1/2 dl szánsavas ásványvíz
  • + olaj a sütéshez
  • A gombamártáshoz:
  • 1 kis fej fehér főzőhagyma
  • 30 dkg csiperkegomba
  • 2 teáskanál rétesliszt
  • 1 dl zöldségleves
  • 1 dl tej
  • 2 dkg vaj
  • 1 mokkáskanál szárított kakukkfű
  • 1 mokkáskanál szárított rozmaring
  • 1 teáskanál szárított petrezselyemzöld
  • bors
  • só ízlés szerint
  • A tetejére:
  • 3 dkg reszelt füstölt gomolya sajt
  • szárított petrezselyemzöld

Elkészítés

Elkészítés: A palacsintához a lisztet mély tálba szitáltam, beleütöttem a 2 tojást, majd kevés tejjel előbb csomómentesre kevertem, majd folyamatos keverés mellett hozzáadtam a maradék tejet is. Lefedve hűtőszekrénybe helyeztem.

Amíg a tészta pihent, elkészítettem a tölteléket. A hagymát egészen apróra kockáztam. A gombát felaprítottam. A vajat egy serpenyőben felolvasztottam, rádobtam a hagymát, amikor üvegesre dinsztelődött, hozzáadtam az aprított gombát. Meghintettem a liszttel, alaposan elkevertem, majd 1-2 perc elteltével felöntöttem a levessel. Forrni hagytam, közben hozzáadtam a fűszereket, majd felöntöttem a tejjel. Amint besűrűsödött, félrehúztam a tűzhelyről. Kissé hűlni hagytam, aztán botmixerrel leturmixoltam.

Közben a palacsintatészta is kipihente magát, be is sűrűsödött, úgyhogy felpezsdítettem a ½ dl ásványvízzel. Alaposan átkevertem.
A palacsintasütőt felmelegítettem, mogyorónyi olajat öntöttem bele, és szép sorban kisütöttem a palacsintákat. Ebből a mennyiségből az én sütőmben 12 palacsinta kerekedett.

Egy tűzálló tálat vékonyan kiolajoztam, majd fogtam egy palacsintát, és bő 1 evőkanálnyi gombamártást halmoztam a közepére. Előbb a hozzám közelebb eső részt, majd a szemben lévőt hajtottam rá, aztán balról jobbra haladva feltekertem. Belehelyeztem az előkészített tűzálló tálba. A többivel ugyanígy jártam el.

A palacsinták tetejét megszórtam reszelt füstölt gomolyával, meghintettem kevés szárított petrezselyemzölddel, és bőségesen megborsoztam.

175 fokra előmelegítettem a sütőt, és 4-5 percre betettem. Épp csak annyi idő szükséges, hogy a sajt szépen ráolvadjon a tetejére. Azonnal tálaltam.

Ezek is érdekelhetnek

Friss