hdb20-bg hdb20-img hdb20-img

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Gombás göngyölt pulykamell krumplipürével (gluténmentes)

60 perc
bonyolult
átlagos
2 adag
Hozzávalók

Elkészítés

  1. A gombát megtiszítjuk, apró kockákra vágjuk. A hagymát megpucoljuk, felaprítjuk, egy kevés olajon megpirítjuk, majd hozzáadjuk a gombát, és addig pirítjuk, amíg zsírjára sül a gomba. Közben egy tojást keményre főzünk. 
  2. Megszórjuk a petrezselyemzölddel, és alaposan összeforgatjuk. Megsózzuk, megborsozzuk. Hozzákeverjük a megpucolt, felkockázott főtt tojást, beleütjük a másik tojást is, hozzáadjuk a zsemlemorzsát, és az egészt óvatosan összekeverjük.
  3. A baconszeleteket kettesével kiterítjük. A megmosott és szárazra törölt pulykamellszeleteket enyhén kiklopfoljuk, megsózzuk, megborsozzuk, majd a baconre terítjük. Megtöltjük a gombás töltelékkel, majd a bacon segítségével feltekerjük a szeleteket, és hústűvel megtűzzük.
  4. Egy kisebb tepsit kibélelünk alufóliával, egy kevés olívaolajjal kikenjünk, elhelyezzük benne a töltött pulykamelltekercseket, és a tetejét is meglocsoljuk az olívaolajjal. 
  5. A tepsit fóliával lefedve, 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, kb. 30 percre. Amikor már puhul a hús, eltávolítjuk a fóliát, és pirosra sütjük. 
  6. Közben elkészítjük a krumplipürét. Sós vízben puhára főzzük a megpucolt krumplit, leszűrjük és összetörjük. Hozzáadjuk a hús forró szaftját, a tejet, és habosra keverjük. A maradék pirított gombát is hozzákeverjük, így tálaljuk. Birsalmakompóttal kínáljuk. 

Megjegyzés

Ennek a receptnek nagyon különleges ízharmóniája van. Finom és mutatós! Tálalásnál az egyik gombás göngyölt pulykamellet ferdén felvágjuk, így látszik a töltelék is. Én saját készítésű szegfűszeges, fahéjas kompóttal tálalom. Fantasztikus ízharmóniát kölcsönöz a birsalma.

Az én praktikám a gombapirítással kapcsolatos, amikor tölteléknek készítek gombát, soha nem sózom meg, mert a gomba rögtön levet ereszt. Ekkor csak fő, és nem pirul. Minden esetben a végén sózom a gombát. A húst is csak akkor sózom meg, amikor már készítem, mert a só kivonja a vizet a húsból, és akkor száraz lesz, nem szaftos. - Szekeres Lajosné Klári

Ezek is érdekelhetnek