Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Gombás-csirkés tésztakosárkák

MME MME
60 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • A tésztakosárkákhoz:
  • 2 dkg szárított vargánya gomba
  • 50 dkg csirkemellfilé
  • 6 dkg liszt
  • 1/2 teáskanál cayenne-bors
  • 1 teáskanál só
  • frissen őrölt bors
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 2,5 dkg vaj
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 15 dkg csiperkegomba (vagy bármely elérhető erdei gomba)
  • 8 cl száraz fehérbor
  • 1,25 dl főzőtejszín
  • 1 evőkanál friss zsályalevél
  • 50 dkg leveles tészta
  • 2 tojássárgája
  • A salátához:
  • 4 marék kevert zöldsaláta
  • 8 dkg aszalt szilva (puha, ha keményebb, előzetesen áztassuk langyos vízbe)
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • 2 evőkanál balzsamecet
  • 1 teáskanál dijoni mustár
  • bors

Elkészítés

Elkészítés: A szárított gombát kb. fél órára langyos vízbe áztatjuk.

A csirkemellet 2 cm-es kockákra vágjuk. Egy nagyobb tálban összekeverjük a sót, cayenne borsot és lisztet, ebbe forgatjuk a csirkehúst. Szitán keresztül lerázzuk a fölösleges fűszeres lisztet. Serpenyőben olajat forrósítunk, és aranysárgára pirítjuk a húskockákat. Törlőkendővel bélelt tányérra szedjük.

A serpenyőnket használjuk a gomba elkészítéséhez is. A felaprított hagymát, fokhagymát és gombát együtt pirítjuk kb. 5 percig, majd borral felöntve további 1 percig forraljuk. A vargányát szintén felaprítjuk, áztató vizével együtt adjuk a serpenyő tartalmához. Majd tejszínt csurgatunk bele, ezzel további 5 percig rotyogtatjuk. Ezután hozzáadjuk a félretett csirkehúst, átforgatjuk a gombás szósszal. A tűzről levéve fűszerezzük zsályával.

A leveles tésztát lisztezett deszkán 4 mm vastagra nyújtjuk. 8 akkora kört szúrunk ki belőle, amivel ki tudjuk bélelni a választott sütőformát (muffinforma tökéletes), és 8 kisebbet, amivel beborítjuk a tölteléket. A formát kibéleljük a formázott tésztával, kiskanál segítségével beletöltjük a gombás-csirkés tölteléket. A tészta szélét megkenjük tojássárgájával. Befedjük a kisebb tésztakoronggal, amit a szélein jól rányomkodunk, villával meg is mintázhatjuk. A tetejét villával megszurkáljuk, hogy sülés közben távozhasson a gőz.

Sütés előtt a tetejét is megkenjük tojássárgával. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 35 perc alatt ropogósra, aranybarnára sütjük.

A salátához a mustárból, a balzsamecetből és az olívaolajból kevés sóval, borssal selymes dresszinget készítünk. A salátát tálba öntjük, megszórjuk a felcsíkozott aszalt szilvával, majd meglocsoljuk a dresszinggel. A pástétommal töltött batyukkal fogyasztjuk.

Megjegyzés

Ha igazán könnyű, selymes salátadresszinget szeretnénk, akkor a hozzávalókat merülőmixerrel dolgozzuk össze!

Péter András receptje, fotó: Tóth András - MME

Ezek is érdekelhetnek

Friss